Megvan, hol száguldhat először a Hyperloop szupervasút

2015.02.27. 13:49

A nyolc kilométer hosszú tesztpályája Kaliforniában épül fel. A csúcssebességet ilyen rövid távon még nem lehet elérni, az utazási élmény tesztelésére viszont ez is alkalmas.

Az Elon Musk internetmilliomos által megálmodott, csőpostára hasonlító szupervasút fejlesztését koordináló vállalkozás, a Hyperloop Transportation Technologies, Inc. (HTT) bejelentette, hogy egy öt mérföld, vagyis nagyjából nyolc kilométer hosszú körbejárható tesztpályát épít fel.

A csúcssebességet nem itt tesztelik

Bár Musk saját pénzéből már elkezdett építtetni egy privát tesztpályát Texasban, az csak a szupervasút kicsinyített változatának tesztelésére lesz alkalmas. Itt többek közt diákok által épített Hyperloop-kapszulák gyorsasági versenyét fogják megrendezni évente.

A Hyperloop leendő tesztpályájának látványterveForrás: Hyperloop Transportation TechnologiesEllenben a kaliforniai Quay Valley település közelében, egy Interstate 5 autópálya mellett felépülő tesztpálya a Hyperloop szerelvényeinek valós méretű változatainak tesztelését is lehetővé teszi majd.

A szupervasutat eredetileg 760 mérföld/órás, vagyis 1223 kilométer/órás sebességűre tervezik, a nyolc kilométeres tesztpályán kapszulái csak 200 mérföld/órás, tehát 322 kilométer/órás csúcssebességet tudnak majd elérni - közölte a HTT.

Ilyen alakú lesz a kaliforniai tesztpályaForrás: Hyperloop Transportation Technologies

Emberek is utazhatnak majd rajta

Ám ez a helyszín is alkalmas lesz arra, hogy emberi utasokkal teszteljék rajta a Hyperloopot. A tesztpálya felépítése százmillió dolláros - 27 milliárd forintos - költséggel épülhet fel, ami elenyésző a teljes szupervasút-hálózat hét-, és tizenhatmilliárd dolláros tervezett költségvetéséhez képest.