Már van 4G-s óra is, de minek?

MWC okosóra
Vágólapra másolva!
Olyan batár, hogy csak Rambo tudná kényelmesen viselni. Szerencsére találtunk egy gyönyörű okosórát is, ami egészen meglepő forrásból származik.
Vágólapra másolva!

Drága, állandóan tölteni kell, és igazából egy nem valós problémát old meg, mi az? Az okosóra. Bár egy tipikus magyar vásárló annyiért vesz telefont, amennyibe egy kiegészítőül szánt okosóra kerül. Ennek ellenére minden valamirevaló gyártó új okosórával rukkolt elő a Mobil Világkongresszuson.

Erre az órára végképp nem számítottunk

Meglepő módon épp a kínai Huawei standján találkoztunk a legszimpatikusabb okosórával: az egyszerűen Huawei Watch névre keresztelt modell legnagyobb vonzerejét az adja, hogy az általunk eddig próbált típusok közül ez hasonlít a leginkább egy hagyományos karórára. Fogásra is nagyon jónak tűnik a minősége.

A Huawei Watch a legkevésbé sem gagyi Forrás: Huawei



A gyártó korábban olcsó okostelefonjairól volt ismert, most azonban már a drágább modellek felé is nyit, így nem meglepő, hogy okosórája is prémium kategóriás lesz. Az 1,4 colos átmérőjű, kerek AMOLED-kijelzőjét zafírüveg védi, kerete pedig rozsdamentes acélból készül. Fém-, és bőrszíjjal egyaránt kapható lesz.

A kerek érintőkijelző 400x400 pixeles felbontású (ez az érték az átmérő legszélesebb pontjait jelöli), és akár nedves kézzel is lehet nyomkodni. Alapból negyvenféle virtuális számlap jár majd az órához, ami az Android Wear szoftvert futtatja. Ez az óra nem típusfüggő, bármilyen androidos készülékkel kompatibilis, ami legalább 4.3-as rendszert futtat. Vezeték nélküli töltő jár majd hozzá, a csukló felé eső oldalán pedig pulzusmérő kapott helyet, és fejlett mozgásérzékelővel szerelik fel, ami a sporttevékenység típusát is képes érzékelni. Egyedül az akkumulátoros üzemidőről, a premier idejéről, és a várható árról nem közölt még semmilyen információt a Huawei.

Huawei Talkband B2 Forrás: Huawei


Egy másik hasonló, de ötletesebb terméket is piacra dob a Huawei: ez a TalkBand B2, ami egy Bluetooth-kihangosító és egy fitneszpánt hibridje. Ha a szíjból kivesszük, fülbe téve a készülék zajszűrésre is képes headsetként használható. Szerintünk sportoláshoz ez a kütyü túlságosan sérülékenynek tűnik, inkább egészségyi monitorozásra való, mivel lépésszámlálásra és alvásvizsgálatra is alkalmas.

Mivel ez a készülék nem okosóra, jóval hosszabb az üzemideje: elég ötnaponta feltölteni, készenléte pedig 12 napot is elérhet. Android 4.0 vagy iOS 7.0-t futtató okostelefonokkal működik együtt, ára 170 eurónál, vagyis ötvenezer forintnál indul.

Jön a 4G-s okosóra, de minek?

Karácsony előtt már kipróbáltuk a Samsung 3G-s okosóráját: túl sokra nem mentünk vele. Hiába lehetett saját SIM-kártyát rakni bele, telefon nélkül alig néhány dologra lehetett használni. Ezért elég szkeptikusak vagyunk az LG 4G-s okosórájának értelmét illetően: vajon reggeltől estig kibírja egyáltalán egyetlen feltöltéssel?

Ez itt egy 4G-s okosóra, az LG-től Forrás:


Az LG Watch Urbane LTE nevű óra nem Android Weart, hanem a gyártó okostévéin is futó WebOS-en alapuló LG Wearable szoftvert futtatja, így az androidos alkalmazások támogatásáról le kell mondania a leendő vevőnek. Ennek az órának is kerek a kijelzője, és bár elvileg uniszex kivitelű, elég behemót a mérete, nehéz elhinni, hogy egy nő ezt a készüléket válassza magának.

Még akkor sem, ha az órával külön mobil nélkül is lehet hívásokat bonyolítani vagy SMS-eket, e-maileket küldeni - beszédfelismeréssel működő diktálással, és rövid hangüzenetek továbbítását is lehetővé teszi majd, egy walkie-talkie-hoz hasonlóan. Beépített NFC-támogatása révén bankkártya helyett az órával is lehet majd fizetni, és van benne GPS is.

Segítség, nem látom az órámat!

Azt már most tudni, hogy a 4G-s modell csak korlátozott számban készül, a Watch Urbane-ból a hagyományos, bluetoothos kiadásból akar sokat eladni az LG. Ez a típus Android Weart futtat, nincs benne GPS és NFC sem, viszont kissé vékonyabb a kivitele - de szerintünk még ez sem női kézre való. Pedig a kijelző egy kicsivel kisebb - 1,3 colos, 320x320 pixeles felbontású.

Az LG Watch Urbane túlságosan nagynak bizonyult a női kézre Forrás: Origo



A prémium kivitel a 4G nélküli óránál is adott, de a jó üzemidő érdekében a Mobil Világkongresszuson kiállított okosóra képernyője néhány másodperc aktivitás után automatikusan lekapcsol, de még így is naponta fel kell majd tölteni az akkumulátorát.

Csökkentett fényerőn viszont még beltéren, a standok között sem látni igazán jól a számlapot, bár ez részben a közeli lámpák fényének is köszönhető. Fitneszszenzorokkal ezt a típust is felszerelték, ára viszont még nem ismert, az LG csupán annyit árult el, hogy pár hónap múlva lehet majd megvenni.