Sokkal több elektronikai eszközt cserélünk le meghibásodás miatt, mint néhány éve.

Egyre rövidebbé válik az elektronikai eszközök élettartama, derül ki egy német környezetvédelmi szervezet megbízásából készült tanulmányból, amit a termékek tervezett elavulásával kapcsolatban készítettek.

Sokkal több eszköz romlik el...

A német Öko-Institut kutatói az elektronikai eszközök vásárlásával kapcsolatos szokásokat vizsgálták meg, és megállapították, hogy 2004 és 2012 között 3,5 százalékról 8,3 százalékra növekedett azoknak a készülékeknek az aránya, amelyeket meghibásodás miatt kellett újra cserélni - írja a Guardian.

Jelentősen nőtt azoknak háztartási nagygépek - például hűtőgép, sütő vagy mosógép - aránya, amelyeket a vásárlás utáni öt éven belül le kell cserélni. 2004-ben a berendezések 7 százaléka szorult cserére, 2013-ban viszont már 13 százalékuk. Az arány növekedését a tanulmány szerint az okozza, hogy jelentősen emelkedett a nem sokkal a vásárlás után meghibásodó eszközök aránya.

...de az emberek is felelőtlenül vásárolnak

Nem csupán az idő előtt tönkremenő eszközök jelentenek problémát, a tanulmányból ugyanis az is kiderül, hogy sokan egyszerűen azért cserélik le például meglévő hűtőgépüket, mosógépüket, mert egy új, tetszetősebb vagy modernebb készülékre vágynak, miközben a meglévő berendezésnek semmi baja.

Forrás: MTI/Bruzák NoémiKiemelten igaz ez a laposképernyős televíziókra: a 2012-es adatok szerint a vásárlók 60 százaléka annak ellenére vett új tévékészüléket, hogy a meglévőnek semmi baja nem volt. Sokan nagyobb képernyőméretre, jobb képminőségre váltanak.

A laptopokat már nem cserélgetjük eszetlenül

Ugyanakkor például a laptopok esetében csökkent a nem feltétlenül szükséges készülékek cseréje: egy-egy szebb, könnyebb vagy másért jobb modell megjelenése már nem elég erős inger a váltásra. Az utóbbi években a noteszgépek negyedét cserélték le meghibásodás miatt. Ez valószínűleg annak az eredménye, hogy évekkel ezelőtt stagnált az alapszintű internetezés rendszerigénye: egy hat-hét éves notebookkal is gond nélkül lehet használni a szolgáltatásokat különösebb kompromisszum nélkül.

Az Öko-Institut szakértői folytatják a kutatást, amelynek célja az, hogy azonosíthatóvá tegye azokat a lehetőségeket, amelyek révén az elektronikai eszközök élettartamát jelentősen meg lehetne növelni - írja a Betanews.