A karját nem tudja mozgatni, de elvezet egy F-35-öst

F-35
Vágólapra másolva!
Agyhullámaival irányította a vadászgépet egy lebénult nő a DARPA szimulációján.
Vágólapra másolva!

Rendkívül érdekes kísérletet végzett el az amerikai védemi minisztrérium kutatással foglalkozó szervezete, DARPA a Pittsburgh Egyetem szakértőivel és egy önkéntes nő közreműködésével. Az 55 éves Jan Scheuermann egy ritka genetikai betegsége miatt évek óta képtelen mozgatni végtagjait, mivel nyaktól lefele teljesen lebénult.

Csokoládét már tudott enni robotkézzel

Két évvel ezelőtt azonban bal agyféltekéjének motoros kérgébe két borsónagyságú eszközt ültettek be, amelyek képesek kiolvasni az agyhullámokat arról a területről, amely a jobb kéz mozgásának koordinációját végzi. Gyakorlással a nő képes volt elsajátítani egy robotkéz irányítását a gondolataival, így 13 évvel lebénulását követően képes volt saját maga elfogyasztani egy csokoládét.

Egy ilyen F-35-ös vadászgépet vezetett a nő gondolataival a szimuláción Forrás: Julius Delos Reyes, USAF via Wikimedia Commons



Scheuermann néhány hete a DARPA kísérletén vett részt önkéntestként - számolt be a Washington Post. Ennek során azt vizsgálták meg, hogy képes lenne-e gondolataival egy repülőgépet is vezetni.

Robotkézzel ragadta meg a botkormányt

A kísérlet során robotkezével egy joystickot kellett megragadnia: ezzel az ágya mellett lévő számítógépen egy F-35-ös vadászgépet és egy Cessna kisrepülőgépet felvonultató szimulátort lehetett irányítani.
Beszámolója szerint a szimulátorozás közben Scheuermann nem a botkormány megfelelő irányba mozdítására koncentrált, hanem végig csak a repülésre gondolt.

De a Washinton Post cikkében látható videó tanúsága szerint így is meglepően ügyesen tudta irányítani a virtuális légi járművet, pedig soha életében nem vezetett repülőgépet.

Arati Prabhakar, a DARPA vezetője szerint a jövőben nem csak a hasonló betegségben szenvedőket segíthet a gondolatvezérléses technológia, hanem "segíthet felszabadítani az agyat az emberi test korlátaitól". Ez azonban már etikai kérdéseket is felvet, mivel a technológia gonosz célokra is felhasználható - nyilatkozta Prabhakar.