Itt a jövő konzolja: kicsi és olcsó is

2015.03.04. 11:22

Feleannyiba kerül, mint egy új PlayStation, pedig szuper grafikájú játékokat futtat. Tavasszal érkezik az Nvidia mini játékgépe.

Olcsó és kompakt méretű, a Google Android TV szoftverét futtató játékgépet mutatott be az Nvidia cég a San Francisco-i Game Developer Conference játékfejlesztői konferencián.

Sokkal olcsóbb, mint a csúcskonzolok

Az Nvidia Shield nevű gép azért lehet komoly versenytársa a jelenlegi legfejlettebbnek számító PlayStation 4 és Xbox One konzoloknak, mert sokkal olcsóbb lesz azoknál. Míg az előbbi gépek 130-140 ezer forintba kerülnek, a Shield 200 dollárba, vagyis 50-70 ezer forintos áron lesz kapható májustól. Ezért az összeg az alapgép mellett egy játékirányítót is kap a vásárló. Az Android beszédfelismerő funkciójának használatát biztosító mikrofonos távirányítót külön lehet majd megvenni a géphez.

Nvidia ShieldForrás: NvidiaBár a játékgép belsejében az Nvidia új, Tegra X1 nevű mobillapkája található - 3 gigabájt memóriával és 16 gigabájt tárhellyel kiegészülve -, a cég szerint a Shield nem csupán egyszerű grafikájú mobiljátékokat tud futtatni.

Nem csak gagyi játékokat futtat

Az akkumulátorról működő táblagépekkel és okostelefonokkal ellentétben a Shield esetében ugyanis nem kell korlátozni a lapka teljesítményét a fogyasztás csökkentése érdekében, hiszen a játékgép folyamatosan kap áramot a konnektorból. Bár a játékokat csak full-HD-ben futtatja, a  Shield képes lesz ultra-HD felbontású videók szaggatásmentes lejátszására is.

A májusi premierre a cég ötven olyan androidos játékkal készül, amelyet külön optimalizálnak a Shielddel való használatra, tehát kontrollerrel is tökéletesen kezelhetők lesznek. Ez a mobiljátékok esetében alapból nem mindig megoldott, mert a legtöbb játékot érintőképernyőn át vezérelnek.

Az Nvidia Shield belsejeForrás: NvidiaTöbbek  közt a Borderlands: The Pre-Sequel, a Doom 3: BFG Edition és a Crysis 3 lövöldözős játékok lesznek letölthetők a Shieldre, de az Androidra már korábban megvásárolt appok is használhatók lesznek a készülékkel. Az Nvidia hangsúlyozta, hogy a játékok full-HD felbontásban, 60 fps-sel, szaggatásmentesen futnak a Shielden. Az Nvidia szerint a gépre optimalizált játékok szebbek lesznek a mobilváltozatoknál, egy jobb PC-éhez hasonló grafikai minőséget produkálva.

A legdurvább játékokat streamelni fogják

A csúcsminőségű grafikájú legújabb játékokat a Shielden felhőalapú szolgáltatás keretében lehet majd elérni, amit GRID névre kereszteltek. Többek közt Batman: Arkham Knights, a Metro: Last Light Redux és a Dying Light és a Witcher 3 is full-HD felbontásban, 60 fps-sel fut majd a Shielden - ígéri az Nvidia.Ez azért nagy szám, mert a fent említett játékok futtatása mostanáig egy drága PC-t, nem pedig egy hatvanezer forintos minigépet igényelt. Azt még nem közölte a cég, hogy a számítási felhőből streamelt játékokat mennyiért lehet majd elérni, de azt már tudni, hoyg előfizetési konstrukcióban is lehet majd játszani. A felhőalapú szolgáltatás már 5 megabites internetkapcsolattal működik, de az Nvidia legalább 50 megabites kapcsolatot javasol hozzá.