Itt a jövő konzolja: kicsi és olcsó is

Nvidia Shield
Vágólapra másolva!
Feleannyiba kerül, mint egy új PlayStation, pedig szuper grafikájú játékokat futtat. Tavasszal érkezik az Nvidia mini játékgépe.
Vágólapra másolva!

Olcsó és kompakt méretű, a Google Android TV szoftverét futtató játékgépet mutatott be az Nvidia cég a San Francisco-i Game Developer Conference játékfejlesztői konferencián.

Sokkal olcsóbb, mint a csúcskonzolok

Az Nvidia Shield nevű gép azért lehet komoly versenytársa a jelenlegi legfejlettebbnek számító PlayStation 4 és Xbox One konzoloknak, mert sokkal olcsóbb lesz azoknál. Míg az előbbi gépek 130-140 ezer forintba kerülnek, a Shield 200 dollárba, vagyis 50-70 ezer forintos áron lesz kapható májustól. Ezért az összeg az alapgép mellett egy játékirányítót is kap a vásárló. Az Android beszédfelismerő funkciójának használatát biztosító mikrofonos távirányítót külön lehet majd megvenni a géphez.

Nvidia Shield Forrás: Nvidia



Bár a játékgép belsejében az Nvidia új, Tegra X1 nevű mobillapkája található - 3 gigabájt memóriával és 16 gigabájt tárhellyel kiegészülve -, a cég szerint a Shield nem csupán egyszerű grafikájú mobiljátékokat tud futtatni.

Nem csak gagyi játékokat futtat

Az akkumulátorról működő táblagépekkel és okostelefonokkal ellentétben a Shield esetében ugyanis nem kell korlátozni a lapka teljesítményét a fogyasztás csökkentése érdekében, hiszen a játékgép folyamatosan kap áramot a konnektorból. Bár a játékokat csak full-HD-ben futtatja, a Shield képes lesz ultra-HD felbontású videók szaggatásmentes lejátszására is.

A májusi premierre a cég ötven olyan androidos játékkal készül, amelyet külön optimalizálnak a Shielddel való használatra, tehát kontrollerrel is tökéletesen kezelhetők lesznek. Ez a mobiljátékok esetében alapból nem mindig megoldott, mert a legtöbb játékot érintőképernyőn át vezérelnek.

Az Nvidia Shield belseje Forrás: Nvidia



Többek közt a Borderlands: The Pre-Sequel, a Doom 3: BFG Edition és a Crysis 3 lövöldözős játékok lesznek letölthetők a Shieldre, de az Androidra már korábban megvásárolt appok is használhatók lesznek a készülékkel. Az Nvidia hangsúlyozta, hogy a játékok full-HD felbontásban, 60 fps-sel, szaggatásmentesen futnak a Shielden. Az Nvidia szerint a gépre optimalizált játékok szebbek lesznek a mobilváltozatoknál, egy jobb PC-éhez hasonló grafikai minőséget produkálva.

A legdurvább játékokat streamelni fogják

A csúcsminőségű grafikájú legújabb játékokat a Shielden felhőalapú szolgáltatás keretében lehet majd elérni, amit GRID névre kereszteltek. Többek közt Batman: Arkham Knights, a Metro: Last Light Redux és a Dying Light és a Witcher 3 is full-HD felbontásban, 60 fps-sel fut majd a Shielden - ígéri az Nvidia.



Ez azért nagy szám, mert a fent említett játékok futtatása mostanáig egy drága PC-t, nem pedig egy hatvanezer forintos minigépet igényelt. Azt még nem közölte a cég, hogy a számítási felhőből streamelt játékokat mennyiért lehet majd elérni, de azt már tudni, hoyg előfizetési konstrukcióban is lehet majd játszani. A felhőalapú szolgáltatás már 5 megabites internetkapcsolattal működik, de az Nvidia legalább 50 megabites kapcsolatot javasol hozzá.