Távirányítású robottankra gyűjtenek az ukránok

tank ukrán robot
Minitankra gyűjtenek az ukránok
Vágólapra másolva!
A mini lánctalpast felderítésre, határvédelemre vagy aknamentesítésre is tudná használni a hadsereg.
Vágólapra másolva!

Távirányítású minitankra gyűjtenek az ukránok, egy közösségi finanszírozó oldalt indítottak annak érdekében, hogy be tudják fejezni a mobilfelület és az apró szerkezet kifejlesztését. A “népi projekt” részeként több mint 11 ezer dollárt igényeltek, amelynek több mint 70 százaléka össze is jött már.

Minitankra gyűjtenek az ukránok Forrás: People's Projekt

A lánctalpas fele akkora magas, mit egy átlagos felnőtt, kamerákkal szerelnék fel, és mobillal lehetne távolról irányítani. Célja a felderítés és a határvédelem mellett az aknamezők feltérképezése lenne: kevesebb emberáldozattal járna, ha az ukrán katonák előtt tudna haladni a veszélyes területeken.

A tankot a későbbiekben különböző szenzorokkal és fegyverekkel is felszerelnék, hogy azonosítani tudjon tárgyakat, vagy egy harckocsihoz hasonlóan lőni is lehessen vele.

Rossz a felszereltség

Az önkéntes csapat, amely a minitankot kifejlesztette, az ukrán hadsereget akarja segíteni az Oroszország által támogatott szakadár fegyveresek ellen. A kijevi hadsereg viszonylag rosszul felszerelt: az elmúlt három hónap során felajánlások révén jutottak például új egyenruhához, golyóálló mellényekhez, előfordult, hogy a helyiek látták el a katonákat élelemmel és vízzel. A közösségi finanszírozó oldalon mindenféle fegyverekre, fejlesztés alatt álló eszközökre, így például egy drónra is gyűjtenek.