Most lesz igazán lehúzós az Apple

Apple watch
Apple watch
Vágólapra másolva!
Az Apple Watchon rekordméretű lesz a cég haszna. De hogyan lehet eladni az okosórát, ha senkit sem érdekel igazán?
Vágólapra másolva!

Hétfő este hat órakor tartja soron következő bemutatóját az Apple a San Francisco-i Yerba Buena Művészeti Központban, ahol már folynak az előkészületek. Ezúttal egy másik, szimultán eseményt is szervez az Apple azonos időpontra, Berlinbe. Hivatalosan ezúttal sem közölt semmit a bemutatójáról a cég, de a szaksajtó és az elemzők is arra számítanak, hogy az áprilisban megjelenő Apple Watch még nem ismert tulajdonságairól lebbenti majd el a fátylat Tim Cook és csapata. És valószínűleg néhány új MacBook számítógép is érkezik.

Ez nem kütyü, ez ékszer!

Okosórákat már évek óta lehet kapni, igazán átütő sikert azonban még egyik típus sem aratott: míg okostelefont itthon is sokan használnak, az okosórát viselő ember még tőlünk nyugatabbra is ritka jelenségnek számít. Nem csoda, ha nem vonzó a termék: mindegyik elég drága, legtöbbjüket pedig egy-két naponta fel kell tölteni. Az árához képest túl sok gyakorlati haszna nincs egy ilyen kütyünek, leszámítva a fitneszpántokat: az azokban lévő szenzorok hasznos adatokat gyűjtenek bárki sporttevékenységéről.

Az olcsóbb változatok egyszerűbb anyagból készülnek Forrás: apple



Az Apple Watchot sem véletlenül szerelik fel pulzusmérővel, ezen felűl Tim Cook cége olyan ügyesen tálalja saját termékét, hogy az szinte biztosan jobban fogy majd a konkurenciánál. Riválisaival ellentétben az Apple Watchot ugyanis elsősorban ékszerként pozícionálják, ami mellesleg kütyü is - magyarázta az Origónak Horváth András, az iStyle nevű Apple-kereskedés vezetője.

Ezzel fog igazán nagyot kaszálni az Apple

Az eltérő megközelítés kulcsfontosságú, hiszen egy karóra divatcikk is egyben, nem véletlen, hogy sokan több százezer forintot adnak egy luxusmodellért, pedig az ugyanannyira mutatja a pontos időt, mint egy háromezer forintos szerkezet. Az eddigi okosórákat legfeljebb néhány színben, pár fajta szíjjal lehetett megvenni, az Apple viszont hatalmas kollekcióval készül.

Az olcsóbb kiadások egyszerűb külsőt kapnak Forrás:Apple



Bár főtípusból csak három lesz: a legolcsóbb, alumíniumházas, műanyag szíjas Sport, az elegánsabb, rozsdamentes acél alapmodell, és a Watch Edition nevű aranyházas luxuskiadás. Mindegyiket kétféle méretben (38 és 42 milliméter hosszúságú kijelzővel) lehet megvenni, és szíjakból is lehet drágábbat és olcsóbbat válogatni hozzájuk, így több tucatnyi összeállítást lehet összekombinálni belőlük.

Olcsónak a sportmodell sem számít, amerikai nettó ára 350 dollár, tehát mintegy százezer forint. Egyelőre csak ez az egy ár ismert hivatalosan. Ám ennek a sokszorosába kerülő változatok is kaphatók lesznek: a zafírüveg képernyőjű, fémházas Apple Watch ára valószínűleg 500 dollár körül indul majd - ez 140 ezer forint körüli összeget jelent. Az aranyból készülő Apple Watch Edition ennek duplájába, triplájába is kerülhet Horváth András szerint.

A drágább változat igényesebb anyagokból készül Forrás: apple

Nem a magyar a fő célpont

Pedig a lényeg, az okosóra alapja mindegyik modellben azonos, csak a körítés más: valószínűleg az Apple Watch lesz a cég eddigi legnagyobb nyereséggel értékesíthető terméke, a drágább modellek vételára 400 százaléka is lehet az előállítási költségnek.

A magas haszonkulcs azért fontos, mert az okosóra még akkor sem lesz tömegtermék, ha az Apple gyártja: az iPhone-tulajdonosok 5-10 százaléka fog beruházni az óra valamelyik modelljébe, így világszinten 10-20 millió fogyhat el belőle egy év alatt. Ez az iPhone-hoz vagy az iPadhez képest csekély mennyiség, a kiemelt haszonnal azonban már kifizetődő lehet a gyártás.

Az Apple Watch Edition változat aranyházba kerül, ez lesz a legdrágább Forrás: Apple



Az Apple Watchot teljesen új üzleti modellben értékesíti majd az Apple - magyarázza Horváth: ilyen órát nem lehet majd partnerek által működtetett üzletekben venni, csak a hivatalos Apple Store-okban és az Apple saját, kizárólag a Watch értékesítésére szánt új boltjaiban. Ilyeneket ismert, jó nevű bevásárlóközpontokban, nagy márkákat árusító divatboltok közelében nyitnak majd. Mivel Magyarországon nincs Apple Store, valószínűleg hivatalosan el sem jut majd az óra hazánkba, mivel kis ország lévén nem esünk a legfontosabb stratégiai régiók közé - véli Horváth András. Ez persze elvileg nem akadályozza meg, hogy német vagy osztrák szürkeimportból származó órákat áruljon valaki mondjuk online oldalakon.

Ők is hozott anyagból dolgoznak

A jelenlegi technológiai korlátok miatt nem lehet nagyságrendekkel jobb az Apple Watch a konkurenciánál. Ilyen méretű eszközbe csak kicsi akkumulátor fér, az apró képernyő pedig már a többi létező, nem Apple-gyártmányú órán is jól nézett ki.

Az Apple Watchban a felhasználó bőrével érintkező pulzusmérő lesz némileg különleges, bár ez is a hajszálerek átvilágításával dolgozik, az NFC-technológián alapuló, bankkártya kiváltására is alkalmas Apple Pay támogatása viszont egyedi képesség - de csak egyelőre.

Apple Watch Forrás: apple

Ennél hasznosabbnak tűnik, hogy az Apple Watch érintőkijelzője nyomásérzékeny, vagyis érzékeli, hogy mennyire nyomják felületét, kicsit böknek rajta, vagy nagyot. Ilyen technológiát a riválisokban nem találhatunk, pedig a miniképernyő kezelésében fontos szerephez jut. Ugyanez igaz az órába épített, a riválisoknál fejlettebb rezgő visszajelző megoldásra is: ez nem csak egyszerű berregésre képes, de a menük nyomkodásakor is segít kvázi tapinthatóvá tenni a felületeket.

Az Apple a mobileszközein futó iOS-hez hasonlóan az órát használó appok tevékenységét is jelentősen korlátozza, amit valószínűleg jól is tesz. A korlátozásra elsősorban az akkuidő miatt van szükség, a Guardian szerint egy-egy app legfeljebb 10 másodpercig futhat majd az órán, hiszen ennél hosszabb ideig tipikusan nem bámuljuk egy óra kijelzőjét.

Az összes internetes funkcióhoz egy iPhone-ra is szükség lesz az óra mellé, az androidos vagy windowsos mobilok nem támogatottak.

Mit tud majd az új laptop?

Az óra mellett az Apple valószínűleg bemutat majd új iOS-funkciókat, és valószínűleg a MacBook Air és Pro laptopok új verzióival is előrukkol. Ez utóbbiak képességeiről megoszlanak a pletykák: van, aki úgy tudja, hogy a legújabb, ventilátoros hűtést sem igénylő Intel Core M lapkák kerülnek a gépekbe, mások szerint a korábbi, de nagyteljesítményű, aktívan hűtendő típusokat alkalmaz bennük az Apple.

A MacBook Airből még hiányzik a Retina-felbontású képernyő, de még közel sem biztos, hogy belekerül a szupervékony és könnyű gépbe. A nagyfelbontású képernyő meghajtása nagyobb teljesítményt igényel, így jobban meríti az akkumulátort is.