Androiddal tér vissza a legendás Nokia-mobil

nokia mobil logo telefon
Vágólapra másolva!
A finn cég a háttérben fejleszti az új telefont, amelyet legkorábban jövő év végén dobhat piacra.
Vágólapra másolva!

A Nokia Power User bloggerei kiszúrták , hogy egy Nokia 1100 névre hallgató, a legújabb Android 5.0-s operációs rendszert futtató telefont teszteltek .

A finn cég egyik legnépszerűbb butatelefonja kapta ezt a típusjelzést, 2003-as bemutatása óta több mint 250 millió példányt adtak el belőle világszerte. A legtöbbet eladott mobil és elektronikai cikk lett, összehasonlításképp az Apple iPod lejátszójából körülbelül 110 milliót adtak el.

A népszerű mobil éledhet újjá Forrás: AFP/Marja Airio

Az új zászlóshajó lehet

A legendás telefon most új formában térhet vissza: jelen helyzetben a legfrissebb Android fut rajta, 1,3 gigahertzes, négymagos Mediatek-prcesszorral szerelték fel. HD-kijelzőt kapott és képes full-HD-s videókat rögzíteni. Persze ez még nem a végleges példány, jövő év végéig sok minden fog változni a piacon, a kényszerszünet miatt a Nokiának lesz ideje tökéletesíteni az új zászlóshajónak szánt telefont.

Az új Nokis benchmark tesztje Forrás: geekbench

A Nokia ugyanis 2016 utolsó negyedévéig nem dobhat piacra saját okostelefont, miután a Microsoft tavaly felvásárolta a mobilos részleget. A szerződés értelmében a finn cég márkajelzése eltűnt a mobilokról, a redmondiak pedig a saját logójukat helyezték el a Windows Phone szoftvert futtató Lumiákon.

A rajongók támogatják az ötletet

Tavaly novemberben, amikor rejtélyes bemutatóra készült a Nokia, mindenhol azt pletykálták, hogy egy androidos telefonnal térnek vissza. Aztán végül a mostani, barcelonai Mobil Világkongresszusra is elhozott N1 táblagépet jelentették be.

Sokáig keringett az az álhír, hogy külső beszállítókkal készül egy Nokia okostelefon. Akkor azt írták, a népszerű N9-es modellt gyártó csapat dolgozik a háttérben az új androidos készüléken. A visszajelzések azt mutatták, a rajongók támogatnák, ha a cég nem csak hálózati berendezések és digitális térképek gyártásával foglalkozna.

Kudarcra volt ítélve az együttműködés

Bejött azoknak a számítása, akik úgy gondolták már 2011-ben, hogy a Windows Phone felkarolása bukott ötlet. Kérdés, hogy az androidos Nokia-mobil hogy szerepel majd. Jövőre kiderül.