A robotok dolgozhatnak vasárnap?

boston dynamics atlas robot
Vágólapra másolva!
Nem csak a fizikai munkások vannak veszélyben: húsz éven belül a bolti eladó is egy intelligens gép lesz.
Vágólapra másolva!

Húsz éven belül gépek tölthetik be napjaink állásainak felét: a robotok nem csak a gyártásban segédkeznek, az eladókat és a szellemi munkásokat is helyettesíteni fogják. Ezt a londoni Future of Work, vagyis a munka jövője című konferencián jelentették be az Oxford Egyetem szakértői által készített tanulmány nyomán.

Az állások csaknem felét veszélyeztetik a robotok

Az amerikai kutatók az amerikai statisztikai hivatal adatait elemezték komplex gépi tanulási algoritmusokkal. A vizsgálat eredményei szerint a következő 20 év során az amerikai állások 47 százalékát fenyegetik a robotok - írja a Huffington Post.

Michael Osborne, a kutatás egyik vezetője szerint a legnagyobb veszélyben a targoncák, mezőgazdasági gépek vagy kamionok vezetőinek állásai vannak, a szakértői előrejelzések szerint ezeket fogják átvenni leghamarabb az intelligens gépek.

A bolti eladó is robot lesz

Gépekkel válthatják ki a bolti eladók és az üzletkötők munkáját is, a robotok ugyanis hatalmas adatbázisok elemzésével hatékonyabban képesek megjósolni a vásárlói igényeket az emberi kereskedőknél.

A Boston Dynamics Atlas nevű robotját mentési feladatokra tervezik Forrás: Darpa

A robotok elterjedésével csak a társadalom viszonylag kis része jár jól, azoknak a vállalkozásoknak a tulajdonosai, akik a gépeket birtokolják és működtetik. A középosztály tagjai közül pedig sokan fogják elveszíteni állásaikat a robotok megjelenése miatt.

Nem csak a gazdag országok sajátsága

Anthony McAfee, az MIT digitális üzlettel foglalkozó részlegének egyik vezetője szerint ez nem csak az Egyesült Államokra jellemző trend lesz.

McAfee szerint a robotok nem csak a leggazdagabb országokban veszik át az emberi munka nagy részét, Kínában, Indiában és Mexikóban is gépek dolgoznak majd az emberek milliói helyett. Ezek az országok saját polgáraiknál olcsóbb munkaerőt már csak a gépekben találhatnak. Az emberek számára megmaradó állások a kreatív és szociális feladatokkal kapcsolatosak - nyilatkozta Osborne.