Elkészült a számítógépgyilkos pendrive

A gyilkos pendrive
Vágólapra másolva!
USB-n keresztül zárja rövidre az áramköröket a gonosz kütyü, az újabb PC-ket teljesen tönkreteheti.
Vágólapra másolva!

Egy orosz elektronikai cég alkalmazottja veszélyes új USB eszközt készített házilag, megoldását pedig egy orosz fórumon be is mutatta. Az ötletet egy barátjától szerezte, aki egy cikkben olvasott egy bizarr esetről: valaki a metrón ellopott egy pendrive-ot egy utas zsebéből, hazavitte, bedugta a számítógépébe, amely azonban félig leégett emiatt.

Kínában ezt is legyártják

Az orosz szakembert annyira foglalkoztatta az, hogy vajon tényleg lehetséges-e PC-gyilkos pendrive-ot építeni, hogy végül saját maga is elkészített egy ilyet kollégái és más fórumozók közreműködésével.

A gyilkos pendrive Forrás: Kukuruku.co



Egy hét alatt elkészítették a gyilkos pendrive kapcsolási rajzát, majd Kínából megrendelte a szükséges alkatrészeket és a pendrive belsejébe szánt nyomtatott áramköröket. A szállításra néhány hónapot kellett várni, és kézzel forrasztott végterméket kapott kézhez.

Így gyilkol a pendrive

A szakember rájött, hogyan kell kialakítani az pendrive belsejében lévő áramkört úgy, hogy az a csatlakozóból kinyert árammal az USB-csatlakozót kiszolgáló kondenzátorokat le tudja égetni. A módszert a Kukuruku.co elektronikai fórumon részletesen is ismerteti.

Mivel a régi és az újabb számítógépek felépítése eltérő, géptípustól függ, hogy a gyilkos pendrive miben tud kárt tenni. Az újabb, nagyobb fokon integrált rendszereket teljesen tönkretehet, más esetekben az alaplapban tesz kárt, a régebbi alaplapok esetében inkább csak maga az USB-port válik miatta használhatatlanná.

Bár az orosz szakember nem tervezi a gyilkos pendrive gyártását, szerinte az általa publikált dolgok ismeretében érdemes elkerülni az idegen pendrive-ok használatát a számítógépünkben. Ez egyébként nem csak emiatt, hanem a kémprogramok ellen való védekezés miatt is ajánlott, egy idegen pendrive-ról kártevők települhetnek a számítógépre.