Vágólapra másolva!
A Tidal nem mp3-ban, hanem CD-minőségben streameli a zenét havi háromezer forintért.
Vágólapra másolva!

Kedden délelőtt e-mailben értesítette a korábban már érdeklődő felhasználókat magyarországi indulásáról a Tidal. Ez egy norvég webes zeneszolgáltatás, amely a Deezerhez vagy a Spotifyhoz hasonlóan havi fix díjért korlátlan zenehallgatási lehetőséget biztosít saját katalógusából.

Ez nem tömörített, ez hifi

A Tidal egyediségét az adja, hogy az előbb említett riválisaival szemben nem csak veszteségesen tömörített mp3 formátumban, hanem veszteségmentes tömörítéssel, tehát gyakorlatilag CD-minőségű .flac formátumban szolgáltat zenét.

Nem véletlen, hogy ezen a szájton hetente és havonta külön ajánlanak hifi hangzású albumot hallgatásra, és böngészhetők olyan lejátszási listák is, amelyek nem a stílusra vagy előadóra, hanem a hangzásra fókuszálnak.

Lejátszás a Tidal windowsos kliensével Forrás: Origo

Havi háromezerért adják a jobb hangzást

A Tidal hétnapos próbalehetőséget biztosít az érdeklődőknek, de ehhez is regisztrálni kell bankkártyás vagy paypales fizetésre. Ha nem mondjuk le a próbanapok lejártával az előfizetést, kiszámlázzák az első hónap 2999 forintos havidíját. A rivális Spotify-t ingyen is lehet használni, ám a reklámmentes, jobb hangzású prémium előfizetés havi 5 euróba, vagyis nagyjából 1500 forintba kerül. A Spotify esetében a prémium hangzás is mp3-at takar.

A szájton 25 millió zeneszám mellett hetvenötezer videoklip érhető el az előfizetők számára. A Tidalt böngészőből, PC-s és maces kliensprogramból, valamint androidos és iOS-es applikációból lehet elérni, de egy sor internetképes zenelejátszó is támogatja.

A videón elmagyarázzák, miért szól szebben

Izzítsa a wifijét!

A Tidal hallgatása jóval nagyobb sávszélességet igényel a Spotifynál, hiszen a CD-minőségű stream nagyobb méretű fájlokat küld a felhasználó eszközére, bár a beállítások között lejjebb lehet venni a minőséget.

Egy irodai netkapcsolat nem feltétlenül elég a Tidalnek, próbánk során javasolta is a kliensprogram a rosszabb minőségre váltást. A riválisokhoz hasonlóan ebben a szolgáltatásban is elérhetők tematikus, kereshető lejátszási listák. Ezek tipikusan néhány tucat dalt tartalmaznak, szemben mondjuk a Spotifyjal, ahol akár több napnyi időt is kitöltő zenét is összegyűjtenek egy ilyen listára.

Próbánk során a hangzás valóban jobb volt a Spotifynál, bár ennek kiélvezéséhez egy jobb minőségű fejhallgató vagy hangfal ajánlott. Érdemes felkészülni arra is, hogy egy jó minőségű wifi és gyors internet is ajánlott ahhoz, hogy a lejátszás közben ne szaggasson a Tidal. Offline módú hallgatást ugyanis egyelőre csak az androidos és iOS-es applikáció biztosít, számítógépen nem érhető el a lehetőség.

Este egy otthoni széles sávú interneten is kipróbáljuk a szolgáltatást, ha önnek van tapasztalata vele, ossza meg velünk a [email protected] címen! Köszönjük!