Elhappolják a sikert az Apple elől

pebble time okosóra
Vágólapra másolva!
Minden idők legtámogatottabb projektje lett a Pebble Time a Kickstarteren: több mint 17 millió dollárt gyűjtött eddig az okosóra, felállítva az új rekordot.
Vágólapra másolva!

Több mint hetvenezren támogatták és vásároltak az új Pebble órából a cikk írásakor, így az minden eddigi rekordot megdöntve több mint 17 millió dollárt szedett össze a Kickstarter közösségi finanszírozó oldalon. Maga mögé utasította az eddigi csúcstartó Coolest cooler okoshűtőtáskát is, amelynek összesen sikerült 13,2 millió dollárt gyűjtenie.

Minden eddigi rekordot megdöntött a Pebble Time Forrás: Pebble

A kaliforniai cég mindössze 17 perc alatt összeszedte az igényelt 500 ezer dolláros összeget. Fél nap alatt felkúszott a top 5 listára, az eddigi legjobban támogatott projektek közé. Két nap, azaz 48 óra alatt elérték a 10,2 millió dollárt is, összehasonlításképp ez az eredeti Pebble órának 5 hét alatt sikerült. És a kampány még nem ért véget, félidőnél van: március 28-ig bárkinek lehetősége van támogatni a csapatot, és venni az új okosórából.

Az eddigi csúcstartók (millió dollár):

13,2 - Coolest cooler okoshűtőtáska

10,2 - Az eredeti fekete-fehér kijelzős Pebble-óra

8,7 - Oatmeal robbanó cicás kártyajáték

8,6 - Ouya konzol

Beelőzték a konkurenciát

A Pebble három éve vált ismert céggé: első okosórájuk is a Kickstarteren debütált, sokáig a második legsikeresebb kampány volt az övék, összesen 10,2 millió dollárt szedtek össze a sorozatgyártásra. Mindezt két évvel az előtt, hogy az Android Wear egyáltalán létezett volna – gyakorlatilag beelőzték a techóriásokat a csuklóra csatolható kütyük terén.

Azóta mindössze egy új fémházas példányt adtak ki az órából, míg a konkurencia sorra mutatta be a különböző kerek, ívelt, színes okosóráit. Ideje volt, hogy a cég is lépjen, így éppen az Apple Watch premier előtt két héttel elindították a kampányt, és megérkezett a Pebble Time.

Kísértetiesen hasonlítanak egymásra:

A kép magáért beszél: a Pebble Time Steele és az Apple Watch Edition Forrás: --

Maradt a 7 napos üzemidő

Új operációs rendszerrel, vékonyabb kivitelben, mikrofonnal, illetve ami a legfontosabb: színes kijelzővel és 7 napos üzemidővel. Ahogy az első okosóránál is szempont volt, hogy bírja több napig töltés nélkül, most is nagy hangsúlyt fektettek erre.

Az OLED- és LCD-kijelzők helyett az e-papír technológia mellett tették le a voksukat, mivel az folyamatos használat mellett is alig fogyaszt áramot, és napfényben is jól látszódik. Így egy hagyományos órához hasonlóan állandóan tudja mutatni az időt a számlapon, és optimális esetben csak hetente egyszer kell töltőre dugni.

Zuhanyozhatunk is az órával

A ház rendesen lefogyott: húsz százalékkal vékonyabb az elődéhez képest. Ívelt formát kapott, hogy jobban illeszkedjen a csuklóra. A kijelző maradt szögletes, az új, ellenálló Gorilla Glass védi. Szabványos, 22 milliméteres szíjat kapott, így ezt bármikor lecserélhetjük másikra. Vízálló, így akár zuhanyozhatunk, úszhatunk is vele.

A mikrofonnak diktálhatjuk az e-mailt Forrás: Pebble

Szóban válaszolhatunk

A mikrofonnak köszönhetően a Pebble Time-ot is tudjuk majd hangvezérléssel iránytani. Azonban ahelyett, hogy bármit bediktálhatnánk, konkrét parancsokat adhatunk meg az értesítésekre válaszul. Így például ha kapunk egy e-mailt, kiválaszthatjuk, és szóban válaszolhatunk rá. A hallottakat a szoftver átalakíthatja írott szöveggé, de lehetőség lesz a hangfájlt is elküldeni a címzettnek.

A Google Now-hoz és a Sirihez hasonló virtuális asszisztensben nem gondolkodott a cég, de a fejlesztőknek hozzáférést adnak a forráskódhoz, így a hangvezérlést beépíthetik a különböző appokba, vagy tovább alakíthatják a programot.

Idővonalon láthatjuk az értesítéseket

Az oprendszer felülete is változott. Ahelyett, hogy rengeteg appot telepítenénk az okosórára, csak az azokhoz tartozó értesítések, emlékeztetők, jegyzetek, hívások és üzenetek jelennek meg kronológiai sorrendben. Így nem kell külön megnyitni az alkalmazásokat, ha jött egy értesítés, hanem csak azt látjuk az órán.

Az oldalsó gombokkal vezérelhető Forrás: Pebble

A kijelző nem érintésérzékeny, az óra oldalán található gombokkal navigálhatunk. A bal oldalon van a menügomb, jobboldalt pedig három: a múltbéli, az aktuális és a jövőbeli emlékeztetők, értesítések listáját pörgethetjük végig.

A "kevesebb több" elv jegyében az idővonalon csak azok az alkalmazások fognak látszódni, amelyekhez valamilyen értesítés kapcsolódik. Így például ha nincs emlékeztető beírva, a naptár nem lesz a listán. Minél többet használjuk az órát, annál inkább egy személyre szabott felületet kapunk.

A régi appok sem vesznek el

A jelen időnél megnyithatjuk az appokat, ahogy korábban is volt rá lehetőség. Az első Pebble-re kifejlesztett több mint 6500 alkalmazás az új órán is elérhető lesz fekete-fehérben – a fejlesztőkre vár a feladat, hogy létrehozzák a színes változatokat.

A gyökereikhez tértek vissza

De miért is tért vissza a mára sikeres cég a Kickstarterre? A fémházas órát már online értékesítették, most mégis kampányt indítottak az új óra eladásához, miközben a fejlesztése lezárult, és az első példányok gyártása is megkezdődött.

A régi appok fekete-fehéren, de elérhetők lesznek Forrás: Pebble

Nem is a pénzről vagy marketingfogásról szól ez, hanem a gyökerekhez való visszatérésről, mondta a Pebble alapító-elnöke, Eric Magicovsky. "Még mindig csak egy kis cég vagyunk, akik a nagyvállalatokkal küzdenek, ezért közvetlenül a saját támogatói bázisunkat akartuk megszólítani, azokat az embereket, akik számítanak."

A Pebble Time órát kezdetben 160 dollárért lehetett megrendelni, jelenleg 180 dollárért (50 ezer forintért) vehetjük meg a Kickstarteren. Bolti ára 200 dollár, azaz 54 ezer forint lesz. Az első okosórákat már májusban, egy hónappal az Apple Watch boltokba kerülése után kiszállítják.