A Twitter betiltotta a bosszúpornót

Pornó? Intimméret? 6 szexkérdés, amin felesleges aggódnod! (18+), intim
Vágólapra másolva!
De csak a meztelen képeken szereplők kérhetik fotóik törlését a mikroblogról, ismerőseik vagy rokonaik nem.
Vágólapra másolva!

A tegnapi napon frissítette általános felhasználási feltételeit a Twitter: a szerdán hatályba lépett új előírások értelmében tilos meztelen, illetve szexuális tartalmú anyagok feltöltése az oldalra az érintett személy beleegyezése nélkül. A közösségi oldal ezzel a lépéssel első sorban a bosszúpornó jelenség ellen lép fel, mely mostanában egyre népszerűbb - írja a Time.

Mi az a bosszúpornó?

A bosszúpornó lényege, hogy a zaklatók volt párjukról töltenek fel meztelen képeket vagy videókat, gyakran elérhetőségekkel együtt, hogy az áldozatot minél jobban megalázzák. A Twitter új szabályai alapján azonban csak akkor lehet szexuális tartalmú képet vagy videót feltölteni, ha a rajta szereplő személyek beleegyeztek abba. Az nem derül ki az előírásokból, hogy miként lehet az internetes felületen feltüntetni, hogy valaki hozzájárult egy kép feltöltéséhez.

A Verge szerint csak a kérdéses fotón szereplő személy - vagy jogi képviselője - kérheti a Twittertől a fotó eltávolítását, tehát rokona vagy ismerőse nem. A közösségi oldal a kép feltöltője számára is lehetőséget biztosít arra, hogy kellő indokokkal "megfellebbezze" az eltávolítást. Ha az eltávolítási kérelmet jogosnak találja a Twitter, nem csupán elrejtik, törlik is a rendszerből a képfájlt.

Lazák voltak a szabályok

A Twitter előírásai a szexuális tartalmakat illetően jóval lazábbak, mint a Facebook-é, így a meztelen képeket csupán egy figyelmeztetés választja el a látogatóktól. A cég azonban kényesen ügyelt az utóbbi időben, hogy a zaklatókat és a visszaélőket kordában tartsa: az elmúlt hónapokban egyre több lehetőséget vezettek be, hogy a felhasználók jelentsék zaklatóikat, miután a Twitter vezérigazgatója kijelentette, hogy azelőtt nem foglalkoztak eleget a problémával: „Bénák vagyunk a trollok és a zaklatók visszaszorításában, már évek óta bénák vagyunk benne.”