Felismeri az ételt az okos-evőpálcika

2015.03.13. 16:00

Felismeri az ételeket a Kínában fejlesztett okos-evőpálcika: minőségüket, kalóriatartalmukat is jelzi. A hozzárendelt app a viselő étrendjét követi, így a fogyókúrában is segíthet.

A Baidu okos-evőpálcikája felismeri az ételeket - közölte a South China Morning Post hongkongi napilap a kínai keresőóriás által benyújtott, és a héten nyilvánosságra hozott szabadalmi kérvényekre hivatkozva. Eszerint az evőeszköz négy különböző ételkategória - főtt ételek, italok, húsok és gyümölcsök - adatait képes megállapítani és feldolgozni.

Így például meg tudja állapítani, hogy a vizsgált, "gyümölcs" kategóriába sorolt étel alma-e, honnan importálhatták és hány kalóriát tartalmaz. Az adatokat az alkalmazás ezután az elfogyasztott ételek lajstromában tárolja.

A Baidu 2014 szeptemberében vázolta az okos-evőpálcika ötletétForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Baidu

Az okos evőpálcika ötletét a cég még 2014 szeptemberében ismertette, akkor annyit lehetett tudni, hogy felismeri az ételek savasságát, kalóriatartalmát, az elkészítésnél felhasznált olaj minőségét.

Segít a diétát tartani

Az elemzéshez elég a pálcikát az ételhez érinteni, az italokat pedig a szintén okos mérőpohárba önteni - mindkettő azonnal továbbítja az információt a mobilra, ahol az app elvégzi a részletes kielemzést.

A statisztikákat figyelve az alkalmazás hosszabb időn át követi a felhasználó étkezési szokásait, rámutat az esetleges hibákra, mint például a túlzott hús- vagy cukorfogyasztásra, a túl kevés tápanyag bevitelére. Ezzel segít fenntartani a fogyókúrát, diétát, vagy egészségtudatosabb táplálkozást folytatni.

A Google-t koppintják?

A Baidu pontos tervei egyelőre nem ismertek, azt, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák-e a terméket, ha igen, mikor és mennyiért, még nem tudni. 

A cég a Google termékeihez hasonló portfoliót fejleszt: a kereső mellett számos okos termékkel, így szemüveggel és sofőr nélküli autóval is előállt már.