Új közösségi irányelvet adott ki a legnépszerűbb közösségi oldal, így segítve a felhasználókat a tisztánlátásban. Lefektették egybek közt, hogy milyen nevet használhatunk, mi történik, ha meghalunk, posztolhatunk-e meztelen képeket és mikor engedélyezett.

Új közösségi irányelvet fogalmazott meg és tett közzé a Facebook. Elsősorban azt szeretné tisztázni, hogy milyen tartalmakat oszthatnak meg a felhasználók, milyen néven regisztrálhatnak, mi történik, ha meghalnak, illetve nagyobb betekintést enged abba, milyen alapon szolgáltatnak ki adatot a hatóságoknak, és ha eltávolítanak egy bejegyzést, az miért is történik.

Mint hangsúlyozták, a dokumentum semmilyen új szabályt nem jelent, csupán összeszedték és összegezték az eddigi irányelveket. Még messze vannak attól, hogy a végleges, univerzális gyűjtemény létrejöjjön, hiszen csak a mostani frissítés listázása, megírása és finomhangolása egy évig tartott.

Legyen beazonosítható az ember

Olyan fontos kérdésekre kívántak ezzel válaszolni, hogy például milyen néven lehet regisztrálni, és használni a közösségi oldalt. Számos előadó, művész, műsorvezető, híresség lett kitiltva a portálról, vagy függesztették fel a profilját, amiért nem születési nevét használta.

Mint a Facebook most fogalmazott, nem a személyi igazolványon vagy anyakönyvi kivonatban szereplő névre van szükség, csak egy olyan hiteles elnevezésre, amely alapján beazonosítható az ember. Ha valaki több évtizede egy művésznevet használ, és az alapján azonosítható, akkor az is megfelelő.

Pucérkodás szigorú keretek között

Azonnal törlik az olyan szexuális tartalmat - akár fotó, akár video - amely kiskorúakat vagy erőszakot ábrázol, amelyet zsarolásra, mások fenyegetésére használnak fel, vagy szexuális szolgáltatást akarnak reklámozni vele.

A pucérkodást is szigorú keretek között engedélyezik, csak a művészi aktábrázolás és meztelenség megengedett: szobrokról, festményekről vagy más alkotásokról készült fotók oszthatóak meg. A tartalom tulajdonosának a beérkezett jelentésekre minél gyorsabban kell reagálnia ahhoz, hogy a megosztott képet ne függesszék fel vagy töröljék a közösségi oldalról.

Azt is meghatározták, mi számít gyűlöletbeszédnek, hogyan lehet érzékeny témákban humoros, irónikus vagy gúnyos megjegyzéseket tenni.

Ha egy felhasználó elhunyt, a profilját gyakorlatilag hibernálják, törölni továbbra is csak egy felhatalmazott családtag lesz képes, akinek külön igényelnie kell ezt. Ugyanígy egy digitális örököst is kijelölhetünk, aki aztán rendelkezik, hogy mi legyen az oldallal.