A világ első szupergyors 3D-nyomtatója

Carbon 3D Eiffel
Vágólapra másolva!
Egy hagyományos 3D-nyomtatónál akár százszor gyorsabban dolgozik a Carbon3D printere. A teljes iparágat forradalmasíthatja.
Vágólapra másolva!

Egy mindössze két évvel ezelőtt alapított kanadai startup vállalkozás forradalmasíthatja a 3D-nyomtatást. A Carbon3D ugyanis a jelenleg kapható térbeli nyomtatóknál sokkal gyorsabban képes előállítani tárgyakat.

Nem órákat, csak néhány percet kell várni

Míg a hagyományos 3D-nyomtatók vékony rétegekből állítják elő a tárgyakat (ez lehet például műanyagból vagy összeragasztott porból), addig a Carbon3D CLIP nevű technológia fotopolimerizációs, vagyis fényre keményedő gyantát használ a tárgyak előállításához.

Így nyomtatja az Eiffel-torony mását Forrás: Carbon3D



A fejlesztők videóján jól látszik, ahogy a készülő tárgy folyamatosan kiemelkedik egy folyadékból. A felvételt hétszeres gyorsítással publikálták, és jól látszik rajta, ahogy a folyadékból egy konkrét tárgy alakul ki. A Carbon 3D szerint saját printerük hat és fél perc alatt képes legyártani egy tárgyat. Ugyanazt a tárgyat egy professzionális, szuperpontos szereolitografikus 3D-nyomtatóval 11 és fél óráig tartana kinyomtatni, de még a Stratasys cég PolyJet technológiájú nyomtatója is 3 órán át dolgozna rajta.

Fénnyel és oxigénnel dolgozik

A kanadai cég szerint megoldásuk a kinyomtatott tárgy formájától függően legalább huszonötször gyorsabban készülhet el, mint a konkurens technológiákkal, de akár százszoros sebességelőnyt is biztosíthat.

Az új printer lényege a tárgyak előállítására használt tál, amelyet alulról megvilágítanak ultraibolya fénnyel. Ennek alján olyan speciális borítás van, amely nem csak a fényt ereszti át, de az oxigént is. Hasonló megoldást például a kontaktlencséken alkalmaznak.



Ezen a rétegen keresztül a printer vezérlése pontosan tud fényt és oxigént adagolni a folyamatosan emelkedő építőplatformra: a fény hatására ez alatt megkeményedik a tárgyak alapját képező, folyékony gyanta, míg az oxigén akadályozza a szilárdulást. A két hatás kombinálásával lehet előállítani a kívánt formákat néhány század milliméteres pontossággal.

Ez a valódi 3D-nyomtatás

"Úgy hisszük, a népszerű 3D-nyomtatást rosszul nevezték el: az valójában 2D-nyomtatás újra és újra" - utalt viccesen a rétegekből építkező riválisokra Joseph DeSimone, a Carbon3D civilben kémiaprofesszorként dolgozó egyik társalapítója a Washington Postnak.

Carbon3D Forrás: Carbon3D



DeSimone szerint a rivális 3D-nyomtatókat rétegekben gondolkodó gépészmérnökök tervezték, az ő csapatukban azonban két kémikus és egy fizikus alkotja, ezért teljesen más megközelítést alkottak a tárgyak előállításához.

Cipőt és implantátumokat is gyártanak

DeSimone a Popular Mechanicsnak úgy nyilatkozott, hogy a CLIP technológiát használó 3D-nyomtatók első példányait már használják meg nem nevezett partnereik.



A printerrel futócipők rugalmas talpát, alkatrészeket gyártanak, de a jövőben arra is alkalmas lesz, hogy a fogorvos saját rendelőjében legyártsa vele a szükséges fogászati implantátumokat.