Dizájnos okosszemüveget fejleszthet az Apple

google glass szemüveg sisak virtuális valóság kiterjesztett vr ar
Vágólapra másolva!
Az Apple is beszállhat a kiterjesztett valóság piacára, nagyon úgy tűnik, hogy saját terméket fejlesztenek a háttérben. Kérdés, hogy szemüveget, sisakot vagy inkább egy speciális iPhone-kijelzőt dobnak majd piacra?
Vágólapra másolva!

Egyre több jel utal arra, hogy az Apple is beszáll a kiterjesztett valóság (AR) piacára, és saját eszközt fejleszt, véli Piper Jaffray, a Gene Munster elemzője. Egy februári álláshirdetésben ugyanis kijelzőkkel foglalkozó mérnököt keresett a cupertinói cég, illetve kiterjesztett és virtuális valósághoz hardver- és szoftverfejlesztőket.

Hasznos információkat vetít elénk a Google Glass Forrás: AFP/Ole Spata

Jön a dizájnos szemüveg?

Az még kérdéses, hogy az Apple vajon milyen terméket is dobna inkább piacra: okosszemüveget, sisakot vagy inkább átlátszó kijelzőkben, monitorokban gondolkodik-e. Ugyanakkor az elmúlt évben egyre inkább a luxuspiacot célozták, a technológia helyett a divatipar mellett tették le voksukat, ez inkább egy hordható kütyüt feltételezne.

Csak a tavalyi év során a legnagyobb divatházaktól csábított át magához az Apple szakembereket. Ha sikerül egy dizájnos szemüveget, sisakot, vagy az iPhone-okhoz lencsét, szenzort kijelzőt fejleszteni, már előbbre lesznek, mint a konkurencia. A mostani AR/VR termékekről ugyanis sok minden mondható el, de hogy nem néznek ki jól, az biztos.

Plusz információ a külvilághoz

A Google Glass szemüveg volt az egyik első AR-termék, 2012 tavaszán jelentették be a projektet hivatalosan, majd egy évvel később kezdték tesztelni az első prototípusokat. Végül idén januárban úgy döntött a cég, leáll a prototípusok gyártásával, a háttérben folyik tovább a munka, ki tudja milyen irányban.

A HoloLens nem zárja ki környezetünket Forrás: Microsoft

Az új Windows 10 mellé mutatta be saját fejlesztését a Microsoft. A HoloLens egy áttetsző képernyővel szerelt, viszonylag nagyobb síszemüveg. Szemben a virtuális valósághoz fejlesztett készülékekkel nem zárja ki teljesen a külvilágot. Viszont mindenféle információkkal bombáz minket, legyen szó például navigálásról vagy fotózásról.

Míg az AR-eszközök elsősorban a mindennapok során nyújtanak segítséget: akár PC, akár mobil mellé lehetnek hasznos kiegészítők, addig a VR-sisakok inkább a videojátékozás, mozizás terén hoznak látványos változást. Nem csoda, hogy a Sony a Playstation konzolokhoz tervez egy saját készüléket.

Átver a saját szemünk

Egy merőben új ötleten dolgozik a Magic Leap, amely az AR/VR technológián túlmutató, úgynevezett Cinematic Reality Interface megalkotásán dolgozik. A felület lényege, hogy egy számítógép alkotta, háromdimenziós képet vetítenének ki a felhasználó retinájára, így gyakorlatilag az azt a látszatot kelti, mintha valóságos lenne. Az amerikai céget a techóriások tavaly ősszel több mint 540 millió dolláros befektetéssel támogatták terve megvalósításában.