Az internetes áruház a jövőben robotkopterekkel szállítaná ki a csomagokat. Különleges engedélyt kapott a drónok teszteléséhez.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságtól (FAA) kapott különleges engedélyek birtokában a világ legnagyobb internetes áruházának szállítódrónjai a levegőbe emelkedhetnek.

Az FAA még februárban terjesztette elő az amerikai dróntörvény, vagyis a pilóta nélküli légi járművek használatára vonatkozó javaslatait. Az abban foglalt követelmények eleve kizárták az Amazon vagy más cégek futárdrónjainak használatát, bár a szabályozás még nem lépett életbe.

Felszállhatnak az Amazon drónjai

Az FAA csütörtökön jelentette be, hogy az Amazon prototípusként létező drónjainak tesztelésére Washington állam nem lakott területein kapott engedélyt.

A Guardian szerint az Amazon egy adott felépítésű futárdrón tesztelésére kapott engedélyt a hatóságtól, ha a jövőben újabb típusok repülési képességeit vizsgálná szabadtéren, újabb engedélyekért kell folyamodnia.

Az Amazon kísérleti szállítódrónjaForrás: Amazon

Legfeljebb 120 méteren repülhetnek

Az FAA engedélye értelmében az Amazon kísérleti drónjai csak olyan időjárási viszonyok között közlekedhetnek, amikor a látási viszonyok jók. További előírás, hogy a drón nem repülhet 120 méternél magasabbra útja során.

A futárdrónokat pedig csak érvényes pilótajogosítvánnyal és egészségügyi papírokkal rendelkező személyzet irányíthatja az FAA elvárásai értelmében. A Guardian szerint az Amazon eddig az Egyesült Államok területén kívül is tesztelte a drónjait, mert más országokban nem kellett az amerikaihoz hasonló szigorú előírásoknak megfelelnie.

Mivel az FAA azt is előírta, hogy a futárdrónok csak olyan távolságba repülhetnek, hogy még lássa őket pilótájuk, egyelőre nem sok gyakorlati haszna lenne ilyen berendezésekkel kiszállítani kisebb tárgyakat.