Kiokosítja a hagyományos autót a Google

okosautó android auto
Mára a navigáció beépül az autók fedélzeti számítógépébe
Vágólapra másolva!
Megérkezett az Android Auto, így könnyedén használhatjuk kedvenc alkalmazásainkat a fedélzeti számítógépen. Új kocsit ugyan nem kell venni hozzá, de maga az egység sem olcsó mulatság.
Vágólapra másolva!

A Google elindította az Android Auto szolgáltatást, mellyel autónk képes kezelni a cég szoftverét és alkalmazásait, így a sofőr figyelmét továbbra is a vezetésre tudja fordítani. A rendszer működéséhez ugyan nem kell új autó, elég a legfrissebb Android 5.0-t futtató okostelefon, viszont a Lollipop szoftver jelenleg az aktív mobilok kis hányadán, mindössze 3 százalékán érhető el.

Kevés aktív mobilon fut még a Lollipop Forrás: Origo

A fedélzeti gép nem olcsó

A Pioneer fedélzeti számítógépe szintén nem olcsó, tudásától függően akár félmillió forint is lehet. A legolcsóbb példány is 700 dollárba, azaz 200 ezer forintba kerül. Bár még jobban járunk, mintha egy teljesen új, okos funkciókkal felszerelt kocsit vennénk, a teljes szolgáltatáscsomag nem biztos, hogy megér ennyit.

Az egységet viszont elég összekötni a mobillal, és onnantól kezdve a 7 colos érintőképernyőn érjük el a telefonon található alkalmazásokat.

Az Android Auto a térképet és navigációt is irányítja. Forrás: Google

A Google okosautórendszerének lényege, hogy a sofőrök kényelmesen és biztonságosan kezelhetik telefonjukat, a navigációs- és a multimédiás programokat vezetés közben. Az appal a cég Térkép és Zene szolgáltatását, hívásainkat, üzeneteinket és az időjárást is kitehetjük a képernyőre. A rendszer hangparancsokkal irányítható, így kéz nélkül, illetve a támogatott autók esetében a kormányba épített vezérlőkkel is.

Az új autókba beépítve érkezik

Az Android Auto egyelőre az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában érhető el, közel harminc autógyártó támogatásával, de még egyik cég sem állt elő olyan kocsival, amely beépítetten tartalmazná a rendszert. A Google azt ígéri, hamarosan új partnereket mutat be, így később vélhetően nem csak a Pioneer egységeivel lesznek párosíthatóak az androidos mobilok.