Megvalósulhat a Csillagok Háborújából ismert védelmi technológia.

A repülőgépek mellett hadiipari eszközöket is fejlesztő Boeing cég sci-fi filmekből ismerős védelmi megoldásokhoz hasonló technológiát szabadalmaztatott - írja a CNet.

A Csillagok Háborújából ismert erőtér valós megfelelőjének alapjául szolgáltató technológiára még 2012-eben kért szabadalmi védettséget a Boeing, de az amerikai szabadalmi hivatal csak most ítélte oda ezt a cégnek.

A plazmapajzs elnyeli a lökéseket

A Boeing megoldása két fő részből áll: szenzorokból és egy plazmamezőt előállító egységből, de a rendszer egészre rászerelhető akár egy gépjárműre is.

A Star Warsból ismert erőtér képességeit még nem tudja a BoeingéForrás: Origo

Ezek a szenzorok képesek észlelni a közelben történt robbanások által generált lökéshullámokat, míg a védelmet ellátó egység pedig lézerek, mikrohullámok és elektromosság felhasználásával olyan plazmamezőt hoz létre, amely megállítja a lökéseket, vagy legalábbis azok egy részét.

 

A lövedékektől nem véd

Bár a Boeing azt tervezi, hogy a védelmi megoldását harci járművekre és épületrekre, az nem nyújt teljeskörű védelmet. A CNet cikkében hangsúlyozza, hogy a plazmamező nem alkalmas arra, hogy visszaverje a robbanáskor keletkező repeszeket vagy apró szilánkokat, és nem pattannak le róla a lövedékek sem.

Gépjárművekre is felszerelnékForrás: Boeing

A Silicon Republic cikke szerint azonban a robbanások lökéshullámai elleni védelem megoldása így is kulcsfontosságú. A repeszek által okozott károkat továbbra is meg lehet oldani megfelelő páncélzattal, amely azonban nem feltétlenül képes kivédeni a lökéshullámok hatásait.