Vége a DVD-nek, a jövő az ölmozié!

film, laptop
Egész pályás letámadásra vágyunk az online vásárlásban is
Vágólapra másolva!
Megmutatjuk, hogyan lesz mozi a konyhából, és okostévé a butából. Nem kell ehhez új tévét vagy hificuccokat venni, egy-két jutányos árú kiegészítővel megúszható az átállás.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, befellegzett a DVD-nek, a jövőben legfeljebb ritkaságnak számító művészfilmeket nézünk majd ilyen lemezen, a mindennapi filmezést már sokkal kényelmesebben és olcsóbban megoldható internetes szolgáltatásokkal.

Nemsokára a hagyományos tévézést is felválthatják a PC-n, mobilon és táblagépen is futó szolgáltatások. Ezek segítségével akár a konyhában is akármikor elindíthatjuk kedvenc sorozatunkat, vagy akár egy nagyjátékfilmet is, hogy ne legyen olyan unalmas főzni vagy mosogatni.

Egy kütyü, amitől okos lesz a tévéje

Nincs szükség arra, hogy új tévét, házimozirendszert vagy erősítőt vásároljunk, a meglévő eszközöket is fel lehet okosítani az internetes szolgáltatások használatához. Ha valakinek van okostelefonja vagy táblagépe, a meglévő tévéhez és a hifihez jutányos áron vehet okosító kütyüket.

A Google ChromeCast nevű szerkezete nagyjából tizenötezer forintba kerül, és olyan tévéket lehet okosítani vele, amelyeken van HDMI-csatlakozó - tehát a régi képcsöves tévével már nem lehet használni. Optimális esetben a tévén lévő USB-ről kapja az energiát, de ha a tévé olyan régi, hogy nincs rajta ilyen, konnektorról is tud működni, az internettel pedig wifin kommunikál.

Az apró ChromeCastot a HDMI-csatlakozóba kell dugni. Egy miniszámítógép van benne. Forrás: Josh Edelson / AFP

Mire jó egy ChromeCast? Ha van egy ilyen kütyünk, a telefonon, táblagépen vagy a laptop Chrome böngészőjében megnyitott YouTube-klipeket könnyedén átküldhetjük a tévére, nagyban való lejátszásra. Kompatibilis vele még az HBO Go, a Telenor MyTV és a Vodafone RedMozi átalánydíjas moziszolgáltatása is. Az HBO Góval és a Telenor MyTV-vel a ChromeCastunk tökéletesen működött, a Vodafone moziszolgáltatásával viszont nem - bár a cég fel is tüntette, hogy a szájtnak ez a része csak béta verzióban fut.

Gombnyomásra a tévére kerül a film

Ha be van állítva a kütyü, elég benyomni egy gombot a menüben, és a tablet képernyője helyett a tévén indul a lejátszás. Mivel a ChromeCast maga egy apró számítógép, a mobilról kapott lejátszási utasításokat önállóan végrehajtja, a tableten közben facebookozhatunk vagy akár játszhatunk is, ez nem befolyásolja a filmnézést, és nem meríti az akkumulátort sem.

Megnyomunk egy ikont, és a film megjelenik a tévén. De csak a támogatott appokból Forrás: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

A ChromeCast használatához az első indításkor be kell állítani a saját wifinket, aminek módja sokak számára nem lehet egyértelmű. A dobozban lévő leírás alapján a kütyü saját wifijéhez kell kapcsolódni, majd egy appban megadni a sajátunk paramétereit, ami pofonegyszerű feladat. A ChromeCast hátránya, hogy nem minden alkalmazás támogatja, ha pedig egy szolgáltatást nem készítettek fel rá, lehetetlen a lejátszott videót a tévén megtekinteni vele.

Vége a dobozhangú ölmozizásnak

Arra, hogy filmet nézzünk, egy olcsóbb tablet is alkalmas, ám ezeket általában nagyon rossz minőségű hangszórókkal szerelik fel, sokszor pedig még fejhallgatóval sem szólnak elég hangosan. Ha csak a hangerő a probléma, az könnyen orvosolható, a kompakt méretű bluetoothos hangszórókból sokféle típus kapható már nyolc-tízezer forintért.

A hangereje jó, de zenehallgatásra korlátozottan alkalmas Forrás: Origo

Ezúttal kipróbáltunk egy fejlettebb készüléket is, ötvenezer forintos TDK Wireless 360 hangszórót.
Ennek előnye a kompakt kivitel és a beépített mélysugárzó és az akkumulátoros működés. Viszont zenehallgatásra csak korlátozottan alkalmas, mert hiába szerelték fel négy irányba sugárzó hangszórókkal, a hangzása azért közel sem tökéletes, bár legalább a hangerejével nincs probléma.

A meglévő hifirendszert utólag is képessé lehet tenni bluetoothos kommunikációra, erre való például a Logitech 13 ezer forintos Bluetooth Audio Adaptere, de hasonló néven más gyártók hasonló termékeit is megtaláljuk. Ezek általában analóg RCA csatlakozón kapcsolódnak a hifieszközhöz, a táblagép pedig egy kihangosítóhoz hasonló eszköznek látja őket.

A Logitech Bluetooth Audio Adaptere Forrás: Logitech

Arra érdemes felkészülni, hogy ha egy nagyon olcsó táblagépet használunk, azon a Bluetooth használata sem lesz tökéletes: tesztünk során néha megakadt a lejátszás egy ilyenen. Ezzel szemben egy normális minőségű táblagéppel akár egy másik szobából is zökkenőmentesen lehetett zenét hallgatni.

Hifitoronyból már csakis bluetoothosat

Ha nincs sok hely a szobában, egy bluetoothos minihifi segíthet a kanapén, tabletről való mozizásban. A Thomson általunk tesztelt Mic252-es mikrohifije méretéhez képest jól szólt, így zenehallgatásra is alkalmas a filmezés mellett. A 27 ezer forintos hifi nem prémium minőségű alkatrészekből van összerakva, távirányítója is elég gagyi, de legalább a minitorony saját érintőgombos kezelőfelülete strapabírónak tűnik.

A Thomson bluetoothos, iPhone-dokkolós minihifije Forrás: Origo

Kaphatóak drágább, jobb minőségű mikrohifik is Bluetooth-támogatással, ma már nem is praktikus e nélküli modellt választani otthonra, hiszen ma már zenét is jó eséllyel a netről, nem pedig mp3-akból hallgathatunk a legkényelmesebben.

Mivel ölmozizhat a magyar?

Bár a világ legnagyobb online tékái, a Netflix és a Hulu még nem szolgálja ki a magyar internetezőket, már itthon is működnek olyan filmes szolgáltatások, amelyeket átalánydíjért lehet használni.

Ilyen az HBO GO, a mozifilmes csatorna internetes szolgáltatása. Ennek előnye, hogy a csatorna saját sorozatait és a műsoron lévő filmeket akár HD-felbontásban is visszanézhetjük rajta keresztül bármikor. Hátránya, hogy csak aktív HBO-előfizetés birtokában lehet jelszót kérni hozzá, és az is csak bizonyos kábeltévés szolgáltatók ügyfelei számára érhető el a havidíjas tévéelőfizetés mellé.

Az HBO GO webes felülete Forrás: Origo

Átalánydíjért lehet filmeket nézni a Telenor MyTV szolgáltatásában is, amelyre nem csak a cég ügyfelei fizethetnek elő Magyarországon, bár ehhez elég egy feltöltőkártyás előfizetés is. A cég Videotár néven havi 1990 forintért kínál átalánydíjas szolgáltatást, ezenkívül tematikus tévécsatornákra és visszanézhető műsorokra is elő lehet fizetni nála. A MyTV egyelőre nem támogatja a HD-felbontást, bár próbáink során ez csak a tévén, bizonyos filmeknél érződött erősebben, táblagépen kevésbé volt feltűnő a kijelző képességeinél gyengébb képminőség.

A Vodafone Red Mozi szolgáltatását május végéig a Vodafone valamennyi lakossági és üzleti Red előfizetője külön előfizetési díj nélkül veheti igénybe. A szájton minden héten legalább egy darab olyan filmet elérhetővé tesznek, aminek épp akkor van a DVD-s premierje. A szájtot az átalánydíjas Red csomagot használó ügyfelek május végéig ingyen használhatják, azt még nem tudni, utána mennyit kell fizetni. A Red Mozi kínálatában sok sorozat és film érhető el, ezek nagy része ingyen, a többi 90-800 forintos kölcsönzési díjért. Egyelőre ez a szájt sem tud HD-felbontást.

A UPC Horizon Go néven kínál internetes tévészolgáltatást kábeltévés ügyfelei számára. Ők a szájton saját azonosítójukkal belépve a csomagjaikban elérhető tévécsatornák élő műsorát tekinthetik meg. Emellett az iOS-re és Androidra elérhető felületen kényelmesen elvégezhető a tévés beltéri egység időzített felvételeinek beprogramozása is. A szolgáltatás használatáért a kábeltévé havidíján kívül nem kell különdíjat fizetni.

Az Origo és a Magyar Telekom TVGO szolgáltatásán is tévécsatornák műsorát lehet visszanézni számítógépen vagy táblagépen és okostelefonon. Az oldalon internetes téka is elérhető, ahol sorozatokat és filmeket lehet elérni néhány száz forintos kölcsönzési díjért.