Ignobel-díjas csúcsmobil, amely árban az iPhone-t is veri

samsung galaxy s6 edge
Vágólapra másolva!
Mindenki rákattan, és ki akarja próbálni a Samsung új görbemobilját, amely nem hosszában ívelt, hanem a két szélén. Ugyanakkor tudjuk, mik azok az indokok, amelyek miatt mégse fogunk venni egy Galaxy S6 Edge okostelefont.
Vágólapra másolva!

Összegzés

Amiért szerettük:
- QHD-felbontás az 5,1 colos kijelzőbe zsúfolva
- Gyönyörű színek, gyönyörű képernyő
-
Rendkívül könnyű, vékony, jó kézbefogni
- Gyors és fagyásmentes működés

Amiért nem szerettük:
- Az új Exynos-lapkával is gyenge üzemidő
- Rendkívül drága (lesz, ha minden igaz)
-
Nem bővíthető micro-SD-kártyával
- Eltűnt a vízállóság

Amit továbbra sem értünk:
- A két oldalán ívelt kijelző

Meglepetések sora ért, miközben a Samsung legújabb csúcsmobilját, a Barcelonában bemutatott Galaxy S6 Edge-t teszteltem. Az első rögtön, amint kézbe vettem: a telefon ugyanis rendkívül könnyű és vékony, szinte nem is érződik, hogy épp egy mobilt tartunk a kézben. Nem csak megfogni jó, de ránézni is a görbemobilra: akármennyire is nem látjuk értelmét, egyszerűen gyönyörű lett ez az ívelt kijelző az élénk színekkel és brutális felbontással.

Az alja rendkívül hasonlít az Apple megoldásához Forrás: Origo

Az is jót tett a mobilnak, hogy műanyag helyett végre fém- és üvegborítást kapott, a legújabb Gorilla Glass-szal vonták be körbe. Ahogy a teljesen megújult ujjlenyomatolvasó is egyszerűbb használatot eredményez: nem kell elhúzni az ujjbegyet az érzékelőn, elég egy kicsit rajta tartani.

Mi ez az őrület az íveltséggel?

A Samsung az LG-hez hasonlóan ívelt formákkal operál készülékei megalkotásakor. Míg a G Flex mobilok elsősorban hosszában, addig a Galaxy-telefonok Edge változatait a szélein görbítik meg.

Ugyan szerintünk az ívelt megoldások még nem tartanak ott, hogy valódi, nagy áttörést hozzanak az elektronikai eszközök piacán - legyen szó telefonról vagy monitorról -, azt mindenképp érdemes elismerni, hogy nem kis teljesítmény volt egy 5,1 colos kijelzőbe QHD-felbontás zsúfolni, és a felületet még görbíteni is. A pixelek szabad szemmel már régen nem láthatóak. Kérdés, hogy ennek egy, a tévékhez viszonyítva kicsi képernyőn van-e egyáltalán értelme?

Tepsimobil vagy kis görbemobil?

Ugyanígy jogosan merül fel a felhasználókban, hogy mire is jó az a két oldalsó ívelt szél, ami szép, szép de hasznos is? Éjszaka láthatjuk ott az órát, kitehetjük oda a hívásokról, üzenetekről, különböző panelek által pedig akár a hírekről szóló, Facebookról érkező értesítéseket.

Kitehetjük a szélére az értesítéseket, vagy az órát is Forrás: Origo

A zenét a szélre kitett irányítópulttal tudjuk megállítani, a következő számra léptetni, míg a kijelzőn egészen mást csinálunk. A videót ugyanígy lehet vezérelni, előre-hátra tekercselni, bár lássuk be, ez a panel nem szokott túl nagy felületet elfoglalni a kijelzőn amúgy sem. A tepsimobilok és tabletek korában pedig meg sem fogalmazódott olyan igény, hogy talán máshová kéne helyezni, különben minden gyártó görbemobilt állított volna már elő.

Pár másodpercet nyertünk

Az a lehetőség, hogy öt kedvenc ismerősünket különböző színekkel láthatjuk el, így például zölden villog a telefon széle, amikor a főszerkesztő hív, de narancssárgán, ha a húgom, elvileg segít abban, hogy gyorsabban tudjunk reagálni. Viszont ha már egyszer a hívás hangjára, vagy a rezgésre lenéztem az asztalra, benéztem a táskába, akkor nagyjából egy másodperc kézbe venni a telefont és a kijelzőn elolvasni, ki keres.

Ezt a mozdulatot spórolta meg a Samsung.

A telefon szélén elhelyezett gyorstárcsázó panelen aztán el is érjük ezt az öt ismerőst: rákoppintva a fejecskére megnézhetjük a nem fogadott hívásokat, a még nem olvasott leveleket, visszahívhatjuk, üzenetet küldhetünk nekik.

Különböző színekkel láthatjuk el 5 ismerősünket Forrás: Origo

Célja, hogy a leggyakrabban keresett személyeket elérést megkönnyítse, de mint kipróbáltam, pár másodperccel tart tovább, ha a mostani, két éves készülékemen a tárcsázó gombra, majd azon belül a kedvencéknél rákoppintok egy ismerősre, illetve ha hosszan nyomom a 2-es gombot, amely alá elmentettem a főnök számát gyorshívásra.

Jó helyen, és mégse

A szélről felhúzható felület olyan szempontból pont jó helyen van, hogy ha a tenyeremben tartom a mobilt, éppen ide ér el kényelmesen az ujjam. Ebből adódik azonban az elhelyezés hátránya is: amikor lapozok olvasás közben, képet nézegetek, gyakran húzom fel akaratlanul is a panelt, ahogy a Facebook Messenger chatfejecskéi is alapbeállításban pont oda esnek. Jó párszor sikerült véletlenül előhívni a gyorstárcsázót lapozás helyett.

Pont ugyanott Forrás: Origo

Gyorsan merül, gyorsan tölt

Több indok is visszatartott korábban, hogy a Samsung épp aktuális csúcsmobiljai közül válasszak telefont: az egyik ilyen az ár, a másik az üzemidő, nagyon gyorsan merülnek a dél-koreai cég készülékei. Ez sajnos most sincs máshogy.

Ugyan fejlődést mutat, hogy az Exynos-lapkának köszönhetően jobb a teljesítmény, és alacsonyabb a fogyasztás, de a kisebb akkumulátor miatt ugyanúgy gyorsan lemerül a telefon, ahogy elődei tették. Az egyhetes tesztelés alatt egy nap sem tellt anélkül, hogy a kiegészítként kapott vezeték nélküli töltőre ne kellett volna feltenni.

Tíz perc alatt kapunk még 1-2 órát Forrás: Origo

Persze amilyen gyorsan leszívja az akkumulátort a gyönyörű kijelző és a bivalyerős hardver, olyan gyorsan újra is tölthetjük a QuickCharge-technológiának köszönhetően. Egy tízperces töltéssel is még körülbelül 2 órát tudtam nyerni.

Felhővel kell gazdálkodni

Maga a szoftver, a TouchWiz letisztultabb lett, mint az elődöknél, bár az ikonok még mindig rajzfilmszerűek. A Samsung persze továbbra is ellátja saját appjaival, ahogy most már a Microsoft alkalmazásai is bekúsztak a mobilra előretelepített módon.

//Amikor az S Voice app híreket olvas (egy élmény!)//

Ez azonban nem feltétlen baj, a OneDrive felhőszolgáltatás például 100 gigabájt plusztárhellyel örvendezteti meg az S6-tulajdonosokat, így volt hová feltölteni a rengeteg dokumentumot, képet, videót. Főleg, hogy miscro-SD-kártyával már nem bővíthetjük a beépített memóriát, és az esetemben 32 gigabájtos háttértárból alaphelyzetben csak 23 gigabájtot hagytak meg nekünk szabadon.

Fotózás mindenekfelett

Pedig tárhelyre szükség van: a kamerák nem éppen kis méretű fájlokkal dolgoznak. A 16 megapixeles hátlapi lencse például 5312x2988 pixel felbontású fotókat készít: a képek tűélesek, a színek szépek, szinte tapintható a kijelzőn át a textúra, pedig a HDR opciót még be sem lőttem.

A kamerát a nagy felbontás mellett nagy fényerejű (f1,9) optikával szerelték fel, így rossz fényviszonyok között is megállja a helyét, legyen borongós idő vagy egy késő esti mulatozás. A fullHD-videókat rengeteg effekttel dobhatjuk fel: lassított, gyorsított felvételt, sík és háromdimenziós panorámákat készíthetünk, amellyel utólag 360 fokban megnézgethetjük a rögzített tárgyat.

Maradt a kiálló kamerakeret, cserébe brutális felbontást kaptunk Forrás: Origo

A fotózásra egyértelműen nagy hangsúlyt fektetett a cég: nem hajlott a kompromisszumokra, inkább profi kamerával és rengeteg, a képkészítést segítő szenzorral szerelte fel a telefont, cserébe az objektív kerete - ahogy a Note 4 vagy az iPhone 6 esetében is - kiáll, billeg a készülék, ha egy sík felületre helyeztük. Egy tok azonban könnyen segíthet a helyzeten.

Az Active orvosol minden hibát

A korábbi Samsung mobiloknál megismert osztott képernyős üzemmód megmaradt, ennek egy tepsimobilnál, mint a Note 4, talán több hasznát lehetne venni. A Galaxy S5-ben megkedvelt vízállóság azonban repült.

Az S6 Edge már nem vízálló Forrás: Origo

Azt pletykálják, hogy az S6 készülékek hibáit orvosolja majd a háttérben fejlesztett S6 Active. Különlegessége, hogy állítólag por- és vízálló lesz, és nagyobb akkumulátorral is felszerelik. A dél-koreai gyártót sokan kritizálták, amiért a vízállóságot elhagyta az új készülékből, és amiért a csúcskijelző és erős processzor mellé nem biztosított elég nagy kapacitású telepet.

Drága mulatság lesz az S6

Az új S6-osok a legfrissebb Android Lollipop szoftverrel érkeznek a boltokba, április közepén kezdődik a forgalmazás, pontos időpont még nincs. A Samsung gyakorlatilag a jelenleg elérhető legjobb vasat pakolta a telefonba, de ennek vélhetően meg is kéri az árát. Vélhetően a legolcsóbb, sima S6 is legalább 230 ezer forint lesz kártyafüggetlenül, míg az ívelt S6 Edge még többe, akár 300-350 ezer forintba is kerülhet majd - vagyis drágábbak lehetnek az iPhone 6 és 6 Plus modelleknél.

Bármennyire is gyönyürű ez az ívelt kijelző, a lekerekített formák, a részletgazdag fotók, a rendkívül gyors és akadásmentes működés, kérdés, hány embert tud majd meggyőzni, hogy több százezret adjanak ki egy mobilért?

IgNobel-díj

A Nobel-díj paródiája. Ugyanis míg a noble azt jelenti kiváló, nemes, addig az ig fosztóképzővel ennek éppen ellentétét jelöli: aljas, alantas. 1991-ben osztották ki először, azóta minden év októberében hirdetik ki a díjazottakat. A tudományos élet azon szereplői kaphatják, akiknek tevékenysége értelmetlen, hasztalan vagy mulatságos felfedezéshez, találmányhoz vezetett.