A Google már a vírusoktól is megszabadítja

Android App, vírus
Vágólapra másolva!
A Google keményen küzd a kártevők ellen. Tavaly felére csökkent azon kártékony programok száma, melyeket telepítettek a felhasználók. Milliók életét könnyíti meg a tisztogatási hadjárat.
Vágólapra másolva!

Jelentős eredményeket ért el a Google a kártevők elleni küzdelemben: mind az androidos appok, mind a Chrome bővítmények kapcsán visszaszorították őket. A legfrissebb jelentés szerint tavaly a felére csökkent azon kártékony androidos appok száma, melyek eljutottak a felhasználók készülékeire, vagyis telepítették őket.

A Google adatai szerint az androidos mobilok mindössze egy százalékára installáltak ilyen kártékony appokat, ez a szám pedig még alacsonyabb, 0,15 százalék, ha a felhasználó csak a cég online áruházából, a Google Playből szedett le applikációkat.

A jelentés segít tájékozódni

Hogy még inkább segítsék a kártevők elkerülését, a techóriás egy 44 oldalas jelentést tesz közzé a zsarolós vírusoktól kezdve, a kéretlen reklámokon át a különböző emailes és sms zaklatásokig az elkövetők módszereiről.

"Fontosnak véltük, hogy minél több adatot megosszunk erről" - mondta az Android biztonsági főnöke, Adrian Ludwig. "Igazából elnézést kell kérjek, hogy csak 40 oldalas a dokumentum, reméljük jövőre már akár 150 oldalas lesz és még több adatunk lesz."

Milliók élete lesz könnyebb

A jelentés része a Google tisztogatási hadműveletének, melynek része, hogy mintegy kétszáz káros Chrome-bővítményt tiltottak le - ezek összesen mintegy 14 millió ember életét keserítették meg.

Arról nem tettek említést, hogy mi lesz azon felhasználókkal, akik készüléke még olyan korábbi Android verziót futtat, amelyhez már nem érkeznek a biztonsági frissítések.