Illegális Putyint mémesíteni

putyin orosz mém internet
Vágólapra másolva!
Törvény védi a közszemélyek jó hírnevét, így a róluk készült vicces fotókat sem lehet megosztani. Putyin háborút indított a mémek ellen.
Vágólapra másolva!

Az orosz média- és hírközlési hatóság (Roskomnadzor) felhívást intézett az ország lakosaihoz, melyben nyomatékosítja, hogy törvénytelen létező személyekről mémeket közzétenni, ha az sérti az illető jó hírnevét és olyan módon ábárzolja őket, amely nem felel meg a valóságnak.

"A hírességekről készült ilyetén fotók sértik a magánélethez való jogot, alkalmasak a becsület és a jó hírnév csorbítására" - olvasható a közleményben, amelyet a VKontakte orosz közösségi oldalon osztott meg az ügynökség.

Az orosz Vastag Csaba tehet róla

Fontos hangsúlyozni, hogy nem új törvényről van szó, a meglévő szabályozásra hívta fel a figyelmet a Kreml médiahivatala. A figyelmeztetés azután vált szükségessé, hogy a romantikus számairól és hatalmas női rajongói bázisáról ismert Valentin Szjutkint parodizálta ki az internet népe, az énekes pedig édesanyaja tanácsára pert indított a Lurkmore mémgyűjtőportál ellen.

Szjutkin mémsztár lett Forrás: imgflp

Egy olyan képet tettek közzé, amelyen az ő arca volt látható egy explicit rapszám címével társítva (Vágd szájon a ribancot, orosz rövidítéssel BBPE). A mém annyira népszerű lett Oroszországban, hogy a "szjutkinizmus" a családon belüli erőszak szinonímájává vált.

A mémek harmada valós személy

A bíró múlt hét kedden az énekes javára döntött, s bár a Lurkmore semmilyen hivatalos iratot nem kapott még a testülettől, a képet 30 napon belül el kell távolítania az orosz felhasználók szeme elől, vagy azt kockáztatja, hogy az oldal teljesen elsötétül Oroszországban.

Ugyan az angol nyelvű mémek harmada egy létező személyt ábrázol, az orosz netezők sem maradnak tartalom nélkül. A képek letiltásához ugyanis az ábrázolt személynek kell panaszt tennie a Roskomnadzornál, és valószínűtlen, hogy minden mémszereplőt zavarjon, ha vicc tárgyává teszik, írta a Washington Post.

Putyin a legfelkapottabb mémszereplő Forrás: imgflp

Ugyanakkor az egyik legtöbbször mémesített orosz közszereplő maga Vlagyimir Putyin elnök, a mostani eset pedig megnyitja az utat, hogy minden egyes képet, amely a vezetőnek nem tetszik, eltűntessék legálisan - oda a vizuális véleménynilvánítás.