Ezt a navigációt biztosan letölti

igo navigáció android teszt
Vágólapra másolva!
A szülinapos iGO navigációs mobilalkalmazást tíz napig lehet ingyenesen letölteni. Aki nem telepíti április 29-ig, annak később már nem lesz lehetősége, aki viszont beszerzi az appot, az új eszközein is tudja majd használni. És hogy miért különleges ez a navigáció? Se internetkapcsolat, se térerő nem kell hozzá, de segít dugót elkerülni vagy parkolót keresni.
Vágólapra másolva!

Két nappal a hivatalos premier előtt kipróbálhattuk, és mire ezeket sorokat olvassa, már ön is letöltheti okostelefonjára a SzülinApp nevű magyar navigációs alkalmazást.

Szokatlan elnevezés ez egy térképszoftvernek, valójában a héten tízéves iGO navigációs szoftvert takarja. A Magyarország teljes útvonalhálózatát tartalmazó appot az évfordulón ingyen lehet letölteni iOS-re (6-tól felfelé) és Androidra (4-től felfelé) – utóbbira amúgy hivatalosan nem elérhető az iGO.

A Hősök tere például maradt 3D-s nézetben Forrás: NNG

Aki lemarad, kimarad

A fejlesztő NNG-től megtudtuk, hogy aki a tíz napban telepíti fiókjával az ingyenes alkalmazást, az később új telefonjára vagy táblagépére is le tudja majd tölteni, aki viszont lemarad, az kimarad: április 30-án a szoftver eltűnik majd az appboltokból – még fizetős formában sem lesz jelen.

Arról egyelőre semmit nem árult el az NNG, hogy mikor várható rendes, bármikor elérhető verzió az appboltokban az iGO-ból. Míg néhány éve a hazai autós navigációs kütyük zömén ez a szoftver futott, androidos okostelefonok közül csak egy-két típusra volt hozzáférhető exkluzív kiadásban, egyedül iOS-re lehetett megvenni.

Se térerő, se internetkapcsolat nem kell hozzá Forrás: NNG

Eközben a Google Térképet, a Nokia Here navigációt, a szlovák Sygic vagy a holland TomTom megoldásait, illetve a Waze és Egérút navigációkat rengetegen használják az androidosok közül. Az iGO szoftvere több mint harminc autómárka járművein szolgáltat fedélzeti navigációt.

Ehhez mobilnet sem kell

Pedig a szülinapos verzió alapján az iGO-nak sem kell szégyenkeznie. Azon felhasználók örömére, akik spórolni akarnak a mobilinternettel, az app alapból offline módban fut – szemben a Google Térképpel, a Waze-zel vagy az Egérúttal, amelyek használatához netkapcsolatra is szükség van.

A Google szoftverénél egy picivel lomhábban tölt be a SzülinApp, az úti célt a menügomb lenyomására megnyíló felületen adhatjuk meg, akár többet is. Az LG G2-esemen futó Android eleve virtuális rendszergombokat használ, de így az iGO feleslegesen elhelyez mellette egy másodikat egy újabb sorban.

Mutatja a helyes sávot is, illetve jelzi, ha túl gyorsan hajtunk Forrás: Origo

Szokatlan, hogy a Google Térképpel ellentétben nem tudom bemondani a címet, csak gépelni lehet. Hiába az 5,2 colos képernyő, mivel az app saját billentyűzetén az ékezetes karakterek is külön helyet kaptak, a gombok így nagyon kicsik, nehéz rajtuk gépelni.

Mikor hallotta utoljára, hogy "újratervezés"?

A navigáció már hibátlanul működik, praktikus, a nagyobb utcákat és a közeli benzinkutakat folyamatosan jelzi a térképen. A korábban ismert 3D-s házakat a SzülinAppban hiába keressük, egyedül néhány ismert épület – például a Rendőrpalota vagy a Parlament – makettje látható.

Miután évek óta nem használtam iGO-t, zavarónak találom, hogy a telefon állandóan azt hajtogatja, hogy "újratervezés", nekem bőven elég, ha magától újratervezi az útvonalat, nem várok erről hangos tájékoztatást. Szerencsére az opciók között beállítható, hogy a program milyen gyakran szólaljon meg.

Segít parkolni, elkerülni a dugót és a fizetős utakat Forrás: Origo

Nem vagyok gyorshajtó típus, de még így is idegesített, hogy az app állandóan figyelmeztetett, ha 40 helyett 41 kilométer per órával hajtottam, szerencsére ez is kikapcsolható. Viszont az adott úthoz tartozó sebességkorlátozás ikonját bekapcsolva hagytam, ez mindig mutatja, hogy az adott szakaszon mennyivel haladhatunk, így közvetett módon véd a traffipaxtól is. A fixen telepített kamerákról is van adatbázisa az appnak, de ezt külön kell bekapcsolni a Beállítások menü Figyelmeztetés pontjában.

Indulás a lebontott szállodához!

Mostanában a legtöbbször a Nokia Here-rel navigáltam offline funkciója miatt, amelyben az angol nyelvű menü mellett a helyadatbázis elavultsága is kényelmetlenséget okozott, mert egyelőre nem erős az éttermek, benzinkutak és hasonló célpontok terén.

Egy lebontott benzinkútnál valóban nehéz lesz tankolni

Meglepetéseket viszont a 68 ezer helyet tartalmazó iGO alkalmazás is tudott okozni: adatbázisa szerint még van fogászati rendelő az egykori Volga Szálló helyén lévő Ibis Hotelben, noha a valóságban ott már egy irodaház található. Egy közeli, több éve lebontott benzinkutat is valósként tüntetett fel.

Dugót kerül, parkolni segít

Rendkívül hasznos a SzülinApp parkolást segítő funkciója: ez az úti célhoz közelítve bukkan fel, leokézását követően a legközelebbi ismert parkolóhelyhez navigál. Az Árpád hídi metróállomás esetében például a felüljáró alatti parkolóhoz. Az egyetlen negatívum, hogy használatához bökdösni kell a képernyőt, ami menet közben nem szerencsés, praktikusabb a piros lámpánál állva elvégezni. Az autóból kiszállva az app automatikusan felajánlja a gyalogos navigációra váltást.

Teljesen személyre szabhatjuk, hogy mit szeretnénk látni Forrás: NNG

Az iGO segít a helyes sáv kiválasztásában is, folyamatosan mutatja, melyik visz a megfelelő irányba minket. A fejlesztőktől azt is megtudtuk, hogy az app még offline használat mellett is képes figyelembe venni a forgalmi viszonyokat. Adatbázisa tartalmazza, hogy az adott szakaszon az adott időszakban általában milyen a forgalom. A rendszer azt is érzékeli, ha használója az indokoltnál lassabban halad, ilyenkor alternatív útvonalat javasol.

A SzülinApp tartalmazza a megyei matricarendszer útvonalait is, képes a fizetős utak elkerülésével vagy kifejezetten azok használatával való tervezésre. Mivel az NNG navigációs alkalmazása teljesen ingyenes, mindenkinek ajánljuk a kipróbálását ebben az adott tíz napban. Hosszabb távon azonban nem ártana, ha a cég egy konkrét, mindig elérhető androidos megoldással is előrukkolna.

Ha Ön is letölti és használja a SzülinAppot, írja meg észrevételeit, főképp a parkolókereső és a dugófigyelő kapcsán a techbazis@origo.hu címre! Köszönjük!