Így robban fel a telefon akkumulátora

lítium-ion akkumulátor hőkép
Vágólapra másolva!
Londoni kutatók röntgen alá tettek lítiumion-akkumulátorokat, hogy lássák a felrobbanás teljes folyamatát.
Vágólapra másolva!

Röntgen mögött hevítettek fel lítiumion-akkumulátorokat, hogy egy hőkamerával rögzítsék, miképp robban fel. A University College London kémikusmérnökei azért akarták belülről látni egy ilyen akkumulátor felhevülését, hogy tanulmányozzák a lezajló folyamatokat, hogy a későbbiek során biztonságosabbá tehessék használatukat.

A csapat arra is kíváncsi volt, mi lehet az oka, hogy hasonló szituációkban egyik lítiumion-akkumulátor felrobban, míg a másik nem, ezért egyből két elemet teszteltek le a franciaországi Európai Szinkrotonsugárzási Központban (ESRF). Két ma is kapható akkumulátort használtak a kísérlethez, melynek során 250 Celsius-fokra hevítették őket.

Az aksiknak nem tartott sokáig, mire felmondták a szolgálatot. Az első 161 másodperc után változott el a hő hatására, a második pedig 56 másodperccel később követte. Míg az első akkumulátor felrobbant, addig a másik csupán enyhén deformálódott hála a központját védő hengeres védőrétegnek.

Sok repülőn nem is szállíthat ilyen akkumulátort

A legeltejedtebb akkumulátorok napjainkban a lítiumionosak. a mai okostelefonokban és laptopokban is ezek találhatóak. Bár ritkán melegszenek túl, ha mégis, akár kigyulladhat vagy fel is robbannhat az aksi: több légitársaság ezért be is tiltotta az akkumulátorok szállítását, a tűzveszélytől tartva.

A fejlesztők szerint kutatásuk nem csak a lítiumion-elemek használatát teheti biztonságosabbá, hanem az egyéb akkumulátor típusokét is.