A legtöbb hacker a pénzünket akarja

torrent letöltés hacker támadás kiber védelem biztonság
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Elsősorban a pénzügyi és számlázási szektort éri hackertámadás. A felhasználói adatokat és a jelszavakat könnyen megszerzik, leggyakrabban a felhasználó hiszékenységét használják ki.
Vágólapra másolva!

Minden második informatikus észlelt már sikeres hackertámadást pályafutása során, derült ki az Ethical Hacking konferencia friss biztonsági kutatásából. A megkérdezett 100 informatikus közül 55 látott már ilyen támadást, épp ezért egyre több vállalat alkalmazza a hackerek eszköztárát a biztonsági megoldások tesztelésére.

Az etikus hacker módszertan lényege, hogy rávilágítson a biztonsági rendszer kritikus hiányosságaira, ugyanakkor az IT-s szakemberek szerint ez nem elegendő, nagyobb erőforrásokra lenne szükség a biztonságos védelem kiépítéséhez.

Veszélyben a banki adatok?

A hazai informatikusok szerint a pénzügyi, számlázási és vásárlói adatok tárolására szolgáló rendszerek a legérzékenyebbek a hackertámadásokra. Ezt a vállalati weboldalak követik, majd az e-mail szolgáltatások.

"Menedzsment oldalról gyakran hangzik el kétely a felhő alapú szolgáltatások biztonságával kapcsolatban. Az IT-szakemberek véleménye szerint ugyanakkor ez az egyik olyan IT-szolgáltatás, amely a legkevésbé érzékeny a hackertámadásokra" – mondta Fóti Marcell, a konferencia szervezője, a NetAcademia ügyvezető igazgatója.

A jelszavakat könnyen feltörik

Az informatikusok úgy vélik, a legkönnyebben a címtárakat és felhasználói adatokat, illetve a jelszavakat szerzik meg, utána jönnek az adatbázisok, a levelezőszerverek és a dokumentumtárolók, majd a hálózati eszközök.

A legveszélyesebb támadási típusnak a social engineering módszer számít, amely a felhasználó hiszékenységét használja ki, a vírusok és egyéb kártékony programok csak ezután következnek.