Ijesztően emberi a világ első igazi humanoidja

2015.05.04. 14:56

Bemutatkozott Jangjang, Kína első emberi gesztusokra képes humanoid robotja. A szemüveges nő mosolyogva, pislogva bűvölte el közönségét.

Pekingben bemutatkozott Jangjang, a szárazföldi Kína első emberi gesztusokra képes humanoid robotja, amely egyszerre hasonlít egyik alkotójára, egy kínai nőre és – amerikai riporterek szerint – Sarah Palin volt alaszkai kormányzóra, egykori alelnökjelöltre.

A globális mobilinternet témakörében rendezett egyhetes konferencián és kiállításon talán a legnépszerűbb az a hosszú hajú, szemüveges nő volt, aki mosolyogva, időnként pislogva, "beszéd" közben ajkait mozgatva bűvölte el közönségét.

A dobogón mellette állt az a nő, a robot fejlesztői csoportjának egyik tagja, akiről Jangjangot megmintázták. Az "ikrek" kezet fogtak, és meg is ölelték egymást.

Jangjangot távirányítással működtetik, a szenzorok egy másik emberen vannak, aki a háttérből mindent figyelve például fejmozgásával idézi elő a bábu fejének azonos mozgását. 

Szung Jang elmondta, hogy hasonmását egy különleges szilikagélből alkották, amely látványában és tapintásában az emberi bőrt idézi. Jangjang a negyedik robot, amelyet a sanghaji Shanghai Shenqing Industry (SSI) gyártott, és az eddigiek közül ő tudja a legtöbbet – leginkább az arca kifejező.

Hírességeket klónozhatnak így

Szung elmondta, hogy gépi másával dolgozni különleges élményt jelent a számára, a helyzet arra inspirálja, hogy a robotot állandóan tökéletesítsék. A fejlesztők szerint a technológia segítségével olyan robotok fejleszthetők, amelyek például eladók mellett teljesíthetnek szolgálatot, vagy hírességek mását is szívesen gyártanák. Elképzelhető, hogy egy professzor helyett az előadását is megtartja a bábu, bár kérdések megválaszolására nem lesz képes – vélte Szung.

A középkorú robotnő előállítóit, a sanghaji fejlesztőket egy japán professzor, Isiguro Hirosi segítette, aki immár több mint 20 éves gyakorlatot szerzett a robottechnika világában. Isiguro azt nyilatkozta: eljöhet az idő, amikor effajta robotok helyettesítik a popsztárokat és a hollywoodi színészeket.

Sosem fáradnak el

Egy humanoid robot szebb lehet bármelyik énekesnél, sosem fárad el, megállás nélkül képes énekelni, nem beszélve a divatmodellekről, a televíziós hírolvasókról vagy a recepciósokról, akiket ugyancsak jól helyettesíthetnének – vélte a neves japán szakember, aki 2010-ben már saját magát is megmintázta, 2014-ben pedig megalkotta a hazájában híressé vált Otonaroidot és Kodomoridot, egy felnőtt nő és egy lánygyermek robot mását.