Többszörösére gyorsítja a Google az okostelefonos internetezést

Mobiltelefonos, internetes, mobilnetes tapasztalatok Európán kívül, szerte a nagyvilágban. Egy bekapcsolva felejtett adatforgalom-szolgáltatás a telefonon és öt hét csavargás az Egyesült Államokban, illusztráció
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 05: Two pedestrians use iPhones as they walk in Union Square on June 5, 2013 in San Francisco, California. According to a study by the Pew Internet & American Life Project, over half of American adults, or 56 percent, have smartphones, up from 35 percent two years ago. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nyolcvan százalékkal kevesebb adatot töltenek le, és négyszer gyorsabban töltődnek be az oldalak a Google által létrehozott csökkentett verzióban.
Vágólapra másolva!

Jelentősen felgyorsítja az internetezést az indonéz androidos felhasználóknak a Google. A cég legújabb fejlesztésének hála azok, akik lassú mobilinternettel próbálnak betölteni egy oldalt, egy csökkentett változattal találkoznak majd, mely sokkal gyorsabban érhető el, mint a normál változat. Az első tesztek alapján a "csökkentett" lapok négyszer gyorsabban töltődnek be, és nyolcvan százalékkal kevesebb adatot töltenek le, mint az oldalak teljes verziója.

Ha 2G-s, vagy annál is lassabb mobilinternet-sebességet észlel az eszköz, a böngésző automatikusan érzékeli, hogy a weblap csökkentetett változatát kell betöltenie, így kényelmesebbé téve az internetezést. A konvertálás automatikusan működik, az oldalak üzemeltetőinek nem kell semmilyen módosítást eszközölniük.

Az első tesztek meglepően jó eredményeket hoztak. Forrás: Google

Ugyanakkor a programban nem minden weboldal vesz részt, a nagyobb, sok videót tartalmazó, vagy bonyolult felépítésű oldalakat kihagyják. A webfejlesztőknek továbbá lehetőségük van letiltani oldalukon a funkciót, ahogy a felhasználók is bármikor könnyen átállhatnak a weblap normál változatára.

A funkció azon indonéz mobilnetezőknek lesz elérhető, akik Chrome-ot, vagy a beépített böngészőt használják, Android 2.3-as, vagy újabb operációs rendszerrel. A tesztelést még ebben a hónapban kezdi meg a Google, arról egyelőre nincs szó, hogy terjeszteni szeretnék a szolgáltatást.