Mobilinternettel ellátott tabletet kapnak öt magyar iskola diákjai és tanárai. A kísérleti projekt célja a digitális oktatás terjedésének elősegítése. A következő másfél évben kiderül: a könyv vagy a táblagép a jobb.

A korszerű digitális oktatást segítendő öt magyar iskola 15 osztályában jelennek meg mobilinternettel felszerelt táblagépek a hagyományos, tankönyvekkel történő oktatás kiegészítésére. A Hipersuli oktatási programban négy vidéki és egy budapesti általános iskola 363 diákja vesz részt.

Beszivárog a tablet az iskolábaForrás: AFP/Damien Meyer

A nebulók havi 5 gigabájtos adatcsomaggal ellátott Samsung és Lenovo 4G-s tableteket kapnak, amellyel az iskolákban vagy otthon akár wifire is tudnak majd csatlakozni. A készülékekhez egy bluetoothos billentyűzettel ellátott tok is jár, amelynek fedlapja kijelzővédőként funkcionál, a hátulján lévő támasztékkal pedig egy laptophoz hasonlóan álló helyzetben tartható vele a gép.

Haza is vihetik a tabletet

Négy iskolában Lenovo Yoga Tablet 2 típusú, Windows 8.1-et futtató tabletet használnak, amelynek 15 órás üzemideje biztosítja, hogy egy teljes tanítási napon át gond nélkül lehessen használni töltés nélkül is. Egy 10,1 colos full HD-kijelzővel, Intel Atom processzorral van felszerelve, tömege alig több fél kilogramnál. A budapesti Áldás utcai iskolában pedig androidos Samsung táblagépeket használnak.

A szülő tízezer forintig felel az eszközért

Két iskolában a gyerekek haza is vihetik a tableteket, másutt pedig közösen, kiválasztott tantermekben használják azokat. Használati jogot kapnak a gyerekek, arról viszont később határoznak, hogy ha egy diák befejezi a tanulást, lesz-e lehetősége megvásárolni a gépet, vagy továbbörökli azt egy másik tanuló.

A 2013 őszén, Budapesten indult pilot program azt mutatta, hogy bár minden eszköz biztosítva van, arra a gyerekek vigyáztak, nem törték össze, nem rongálták meg. Ha mégis baja esik a gépnek, például Pistike tabletje Géza fején landol, és kettétörik, akkor a szülő 10 ezer forintos önrészig felel érte, azaz ennyit kell kifizetnie, ha a gyerek hibájából rongálódott meg az eszköz, a többit a biztosítás állja.

Letilthatják a csevegést

Míg a Telenor az eszközöket és az internetet, addig a Microsoft az oktatóalkalmazásokat és az órák lebonyolításához szükséges tanári vezérlőszoftvert szállítja. Az utóbbival lehetséges egyebek közt, hogy a tanár letilthasson az órák vagy témazárók során bizonyos appokat vagy a teljes nethasználatot, hogy ne lehessen a válaszokat például a Google keresővel kikeresni, illetve a Facebook Messengeren megvitatni.

Felkészítették a tanárokat

A tanárok képzésére és felkészítésére is kiemelt hangsúlyt fektettek, nem csak az alkalmazás- és eszközhasználatot, de azt is megismertették a pedagógusokkal, milyen módszerekkel tudják támogatni a 21. századi készségek elsajátítását.

A tanárokat is fel kell készíteni az új kihívásokraForrás: AFP/Lex Van Lieshout

A programban résztvevő 31 tanár is kap táblagépet, illetve egy 30 órás tanfolyamon felkészítik őket a legmodernebb mobileszközökkel történő tanításra: így a táblagépek kezelését, a biztonságos internetezést, a digitális tananyag használatát és az internetes tartalmak tanórákba való integrálásának lehetőségét is elsajátíthatják.

A Microsoft nemzetközi módszertanát meghonosítva egy már "Microsoft Innovatív Pedagógus" vizsgát tett tanár adja át a tudást a programban részt vevő iskolák dolgozóinak.

Kik vesznek részt?

  • Áldás utcai Általános Iskola, Budapest (Pest)
  • Eötvös József Általános Iskola, Ercsi (Fejér)
  • Németh László Gimnázium és Általános Iskola, Hódmezővásárhely (Csongrád)
  • Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium, Törökbálint (Pest)
  • Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Zsombó (Csongrád)

A részt vevő iskolákat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakembereinek ajánlásával választották ki, az nem derült ki, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe. A hivatal biztosította a Nemzeti Alaptantervnek megfelelő digitális tananyagot is, amely egyebek mellett magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, földrajz és idegen nyelvek oktatására alkalmas.

Milyen tárgyakat oktatnak tableten?

  • magyar nyelv és irodalom, történelem, vizuális kultúra, erkölcstan
  • matematika, kémia, fizika, informatika
  • természetismeret, földrajz
  • angol, francia, német

Másfél évig tesztelnek

A Hipersuli kísérleti projekt a Microsoft, a Telenor és az OFI mellett a Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány közreműködésével startolt el. Célja, hogy segítsék a gyerekek biztonságos eszköz- és internethasználatát, illetve tudatos felhasználókká válását. Azt szeretnék elérni, hogy még a legkisebb falvakban élő gyerekek is ugyanazokhoz a tanulási lehetőségekhez férjenek hozzá, mint nagyvárosi társaik.

Az, hogy a modern eszközök mennyire teszik hatékonyabbá magát az oktatást, a következő másfél évben fogják vizsgálni, és az alapján vonják le a következtetéseket.

Külföldről jön a reform

Külföldön egyre több helyen szivárog be a tablet az iskolákba, pozitív és negatív példákat is láthattunk már. A táblagépekkel maga az oktatás alakul át alapjaiban, a reform azonban üzleti lehetőséget is rejt magában, sokan úgy vélik, a változást a nagy elektronikai óriások gerjesztik.

Maga a tablet ugyan általában nem olcsó, de ha figyelembe vesszük, hogy a szülők egy szeptemberi tanévkezdésnél mekkora összeget fizetnek ki tankönyvekre, tanszerekre és felszerelésre, és hogy a kütyüt - ha nincs rá támogatás - csak egyszer kell kifizetni, máris nem tűnik olyan soknak.