Nézze meg: az Ön gyereke is kap ingyentabletet?

tablet iskola gyerek
Pupils use tablets during courses in a classroom at the Leonard de Vinci 'connected' middle school in Saint-Brieuc, western France on September 12, 2013. The Leonard de Vinci school is one of the 23 middle schools in France to be connected to the internet and to be using new information technologies during courses. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
Mobilinternettel ellátott tabletet kapnak öt magyar iskola diákjai és tanárai. A kísérleti projekt célja a digitális oktatás terjedésének elősegítése. A következő másfél évben kiderül: a könyv vagy a táblagép a jobb.
Vágólapra másolva!

A korszerű digitális oktatást segítendő öt magyar iskola 15 osztályában jelennek meg mobilinternettel felszerelt táblagépek a hagyományos, tankönyvekkel történő oktatás kiegészítésére. A Hipersuli oktatási programban négy vidéki és egy budapesti általános iskola 363 diákja vesz részt.

Beszivárog a tablet az iskolába Forrás: AFP/Damien Meyer

A nebulók havi 5 gigabájtos adatcsomaggal ellátott Samsung és Lenovo 4G-s tableteket kapnak, amellyel az iskolákban vagy otthon akár wifire is tudnak majd csatlakozni. A készülékekhez egy bluetoothos billentyűzettel ellátott tok is jár, amelynek fedlapja kijelzővédőként funkcionál, a hátulján lévő támasztékkal pedig egy laptophoz hasonlóan álló helyzetben tartható vele a gép.

Haza is vihetik a tabletet

Négy iskolában Lenovo Yoga Tablet 2 típusú, Windows 8.1-et futtató tabletet használnak, amelynek 15 órás üzemideje biztosítja, hogy egy teljes tanítási napon át gond nélkül lehessen használni töltés nélkül is. Egy 10,1 colos full HD-kijelzővel, Intel Atom processzorral van felszerelve, tömege alig több fél kilogramnál. A budapesti Áldás utcai iskolában pedig androidos Samsung táblagépeket használnak.

A szülő tízezer forintig felel az eszközért

Két iskolában a gyerekek haza is vihetik a tableteket, másutt pedig közösen, kiválasztott tantermekben használják azokat. Használati jogot kapnak a gyerekek, arról viszont később határoznak, hogy ha egy diák befejezi a tanulást, lesz-e lehetősége megvásárolni a gépet, vagy továbbörökli azt egy másik tanuló.

A 2013 őszén, Budapesten indult pilot program azt mutatta, hogy bár minden eszköz biztosítva van, arra a gyerekek vigyáztak, nem törték össze, nem rongálták meg. Ha mégis baja esik a gépnek, például Pistike tabletje Géza fején landol, és kettétörik, akkor a szülő 10 ezer forintos önrészig felel érte, azaz ennyit kell kifizetnie, ha a gyerek hibájából rongálódott meg az eszköz, a többit a biztosítás állja.

Letilthatják a csevegést

Míg a Telenor az eszközöket és az internetet, addig a Microsoft az oktatóalkalmazásokat és az órák lebonyolításához szükséges tanári vezérlőszoftvert szállítja. Az utóbbival lehetséges egyebek közt, hogy a tanár letilthasson az órák vagy témazárók során bizonyos appokat vagy a teljes nethasználatot, hogy ne lehessen a válaszokat például a Google keresővel kikeresni, illetve a Facebook Messengeren megvitatni.

Felkészítették a tanárokat

A tanárok képzésére és felkészítésére is kiemelt hangsúlyt fektettek, nem csak az alkalmazás- és eszközhasználatot, de azt is megismertették a pedagógusokkal, milyen módszerekkel tudják támogatni a 21. századi készségek elsajátítását.

A tanárokat is fel kell készíteni az új kihívásokra Forrás: AFP/Lex Van Lieshout

A programban résztvevő 31 tanár is kap táblagépet, illetve egy 30 órás tanfolyamon felkészítik őket a legmodernebb mobileszközökkel történő tanításra: így a táblagépek kezelését, a biztonságos internetezést, a digitális tananyag használatát és az internetes tartalmak tanórákba való integrálásának lehetőségét is elsajátíthatják.

A Microsoft nemzetközi módszertanát meghonosítva egy már "Microsoft Innovatív Pedagógus" vizsgát tett tanár adja át a tudást a programban részt vevő iskolák dolgozóinak.

Kik vesznek részt?

  • Áldás utcai Általános Iskola, Budapest (Pest)
  • Eötvös József Általános Iskola, Ercsi (Fejér)
  • Németh László Gimnázium és Általános Iskola, Hódmezővásárhely (Csongrád)
  • Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium, Törökbálint (Pest)
  • Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Zsombó (Csongrád)

A részt vevő iskolákat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakembereinek ajánlásával választották ki, az nem derült ki, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe. A hivatal biztosította a Nemzeti Alaptantervnek megfelelő digitális tananyagot is, amely egyebek mellett magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, földrajz és idegen nyelvek oktatására alkalmas.

Milyen tárgyakat oktatnak tableten?

  • magyar nyelv és irodalom, történelem, vizuális kultúra, erkölcstan
  • matematika, kémia, fizika, informatika
  • természetismeret, földrajz
  • angol, francia, német

Másfél évig tesztelnek

A Hipersuli kísérleti projekt a Microsoft, a Telenor és az OFI mellett a Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány közreműködésével startolt el. Célja, hogy segítsék a gyerekek biztonságos eszköz- és internethasználatát, illetve tudatos felhasználókká válását. Azt szeretnék elérni, hogy még a legkisebb falvakban élő gyerekek is ugyanazokhoz a tanulási lehetőségekhez férjenek hozzá, mint nagyvárosi társaik.

Az, hogy a modern eszközök mennyire teszik hatékonyabbá magát az oktatást, a következő másfél évben fogják vizsgálni, és az alapján vonják le a következtetéseket.

Külföldről jön a reform

Külföldön egyre több helyen szivárog be a tablet az iskolákba, pozitív és negatív példákat is láthattunk már. A táblagépekkel maga az oktatás alakul át alapjaiban, a reform azonban üzleti lehetőséget is rejt magában, sokan úgy vélik, a változást a nagy elektronikai óriások gerjesztik.

Maga a tablet ugyan általában nem olcsó, de ha figyelembe vesszük, hogy a szülők egy szeptemberi tanévkezdésnél mekkora összeget fizetnek ki tankönyvekre, tanszerekre és felszerelésre, és hogy a kütyüt - ha nincs rá támogatás - csak egyszer kell kifizetni, máris nem tűnik olyan soknak.