Eljárás folyhat az Apple ellen

apple, beats, dr. dre, beats by dr. dre, fejhallgató
NEW YORK, NY - MAY 09: Beats headphones are sold along side iPods in an Apple store on May 9, 2014 in New York City. Apple is rumored to be consideringing buying the headphone company for $3.2 billion. Andrew Burton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Visszaélhet a cég a zeneiparban való domináns pozíciójával, feltételezi a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság.
Vágólapra másolva!

Eljárást kezdeményezhetett az Apple ellen az FTC (Federal Trade Commission). Források szerint az Amerikai Kereskedelmi Bizottság azért indított nyomozást a cupertinói cég után, hogy megvizsgálják, visszaél-e a zeneiparban betöltött domináns szerepével.

A Bloomerg forrásai úgy tudják, az FTC még a nyomozás korai szakaszában tart, de első sorban a zeneipari eladásokat, és a Beats exkluzív megállapodásait vizsgálja, melyek a versenytársakat hátráltathatják.

A Dr. Dre által alapított Beats online zenei szolgáltatása, a Beats Music 2014. januárjában indult, a céget nem sokkal később, augusztus elsején vásárolta fel az Apple, 3 milliárd dollár(810 milliárd forint) értékben.

Nem ez az első ilyen eljárás az Apple ellen

Nem a mostani az első monopolvád az Apple-el szemben, az FTC korábban is folytatott már vizsgálatot a cég ellen: 2010-ben például a mobilpiacon elért domináns szereppel való visszaéléssel vádolták, ám akkor a Kereskedelmi Bizottság végül az Apple javára ítélt.