Így védekezhet a kiberbűnözők ellen

2015.05.06. 13:51

Utazások és online vásárlások során fokozottan figyelnünk kell elektronikai eszközeink megfelelő biztonságáról, ha nem akarjuk, hogy kiberbűnözés áldozatává váljunk.

A nyári vakáció-szezon közeledtével a kiberbűnözés elleni folyamatos védelemre hívja fel a figyelmet a Kasperksy Lab. A biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég a leggyakoribb veszélyforrásokra és biztonsági résekre hívja fel a figyelmet, melyekre egy nyaralás során oda kell figyelnünk, ha el akarjuk kerülni adataink elvesztését.

Ne jelentkezzünk be akármiről

Veszélyt jelenthetnek a szállodákban és éttermekben szabad használatra kihelyezett táblagépek, melyeken a felhasználók gyakran hagynak hátra személyes információkat, miközben nem tudhatják, telepítettek-e előzetesen bármilyen kártevőt a gépre, mely akár felhasználónevüket és jelszavukat is megjegyezheti. Az ilyen nyilvános eszközökön kizárólag olyan oldalakat ajánlott látogatni, melyek nem igényelnek bejelentkezést.

vigyázzon a zsarolóvírusokkal

Figyelni kell továbbá arra, hogy amennyiben szoftvereinket a nyaralás során, szállodai vagy egyéb nyilvános hálózaton keresztül frissítjük, csakis a hivatalos forrást használjuk.

Egy 2014-ben lebuktatott „Dark Hotel” nevű támadássorozat például legális szoftverfrissítésnek álcázva jelent meg a hotel hálózatát használók gépén, így gyűjtött róla adatokat. A frissítéshez érdemes a gyártó hivatalos oldalát használni.

Ajánlott elkerülni a nyilvános wifi hálózatok használatát, különösen ha a hálózatot jelszó sem védi. Leginkább virtuális magánhálózaton, azaz VPN-en keresztül történő internetelérés a biztonságos.

Vásárlásnál is vigyázni kell

A nyilvános eszközök és hálózatok veszélyei mellett az online vásárlás biztonsági óvintézkedéseire is érdemes odafigyelni: pénzt kezelő szolgáltatást csakis biztonságos, titkosított HTTPS kapcsolaton keresztül használjunk, illetve ajánlott olyan vírusirtót használni, mely rendelkezik a beépített safe money funkcióval.

Ezen felül fiókonként tanácsos külön jelszót és kettős hitelesítést is alkalmazni: ilyenkor bejelentkezésünket egy SMS-ben vagy E-mailben kapott kóddal kell megerősítsük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK