Az Amazon drónjai követik a mobilunkat

Amazon drón
Vágólapra másolva!
Az Amazon drónjai a mobilt követnék le, hogy pont a vevő lába elé pottyantsák le a csomagot. Az se zavarná őket, ha épp egy hajón zötykölődnénk.
Vágólapra másolva!

Az Amazon még tavaly szeptemberben adta be az Amerikai Szabadalmi Hivatalnak azt a tervezetet, amely az internetes áruház saját fejlesztésű drónjainak működését taglalja, a részleteket viszont csak most hozta nyilvánosságra a hivatal.

Bemérné a drón, hol vagyunk

Az Amazon tervei szerint a jövőben nem emberek, hanem csakis a vállalat saját robotrepülői és autói szállítanák ki a termékeket. A célszemély helyzetének és a csomag méretének megfelelően a lehető legoptimálisabb útvonalat választva jutnának el a céljukhoz a drónok.

Az Amazon drónjai az ember lába elé dobják a csomagot Forrás: Amazon

A szabadalmi papírok szerint a vásárló részletekbe menően szabhatná meg, hogy a drón pontosan hol és mikor adja át a csomagot. A profilhoz számos előre megadott célt rendelhetnénk, melyek között akár olyan szokatlan helyszínek is szerepelhetnének, mint mondjuk egy hajó.

Az időjárásról beszélgetnek

Maguk a drónok a lehető legtöbb manővert automatikusan végeznék el, miközben folyamatosan kommunikálnának: időjárási és közlekedési információkat osztanának meg egymással, hogy segítsék a csomagok minél gyorsabb helyszínre juttatását.

Éppen a vevő lába elé ejtenék le a csomagot

A drónok a vásárló mobiltelefonja alapján azt is bemérhetnék, hogy hol van pontosan a vevő, így szó szerint a lába elé ejthetnék a csomagot. Valós időben lennének képesek módosítani a repülési irányt, illetve azt is figyelnék, hogy nem kerül-e ember vagy állat az útjukba. A drónok maguk keresnék ki a legjobb leszállóhelyet és parkolót is.

Megy a harc az áruház és a légügyi hivatal között

Az Amazon nem egy-, hanem többféle, egyelőre nem nevesített, pilóta nélküli járművel tervez a jövőben szállítani. A cég komoly nyomást gyakorol az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságra (FAA), amely márciusban módosított a dróntörvényen, amelyben engedélyt adott, hogy az Amazon robotrepülői legfeljebb 120 méter magasan repülhetnek, persze kizárólag lakatlan terület felett, és úgy, hogy egy emberi pilótának (!) végig látnia kellene a gépeket.