Letiltotta az eBay a százezreket érő játékgép árusítását

konzolvásárlás 2014 ps4 playstation 4
--FILE--A smuggled Sony PlayStation 4 (PS4) game console is for sale at a counter at a digital products mall in Shanghai, China, 29 May 2014. Sony plans to sell PlayStation 4 game consoles on China's mainland as early as December as it follows Microsoft, which is already selling its Xbox One in the domestic market after the ban on sales of gaming machines was lifted earlier this year. Sony will start examination and packaging of the PS4 console at a facility with an annual capacity of 200,000 units in the Pudong New Area in December, according to a filing on the official website of China (Shanghai) Pilot Free Trade Zone. Sony set up a joint venture with Shanghai-based Oriental Pearl Culture Development Co in May for its PlayStation game consoles.
Vágólapra másolva!
A P.T. című PlayStation 4-re megjelent ingyenes videojáték már nem tölthető le többé, így néhányan eBayen bocsátották áruba azokat a játékkonzolokat, amiken még megtalálható a program. Az eBay viszont letiltotta a P.T.-s PlayStation 4-ek árusítását.
Vágólapra másolva!

A P.T. című játék a PlayStation 4 egyik legnagyobb nyári meglepetése volt: ingyenesen lehetett letölteni a konzol internetes áruházából, hogy interaktív előzeteséül szolgáljon a Konami nevű játékkiadó Silent Hills című horrorjátékához.

Csakhogy a Silent Hillst nem olyan régen törölték, a P.T. pedig többé nem tölthető le, így egyes játékosok az eBayen bocsátották áruba azokat a PS4-eket, amiken még ott pihent a program.

Az eBay meggátolta az árusítást

Azonban az eBay közbeszólt, és elkezdte törölni azokat az aukciókat, amik kifejezetten P.T.-vel együtt eladó PlayStation 4-ekről szóltak. A lépés oka valószínűleg az, hogy a játékkonzol és a program terjesztési jogai más-más felekhez tartoznak: a gépet a Sony gyártja, a szóban forgó szoftvert viszont a Konami, és míg előbbi engedélyezte az általa forgalomba hozott termék újraértékesítését, addig utóbbi nem.

A P.T. ízelítőként szolgált egy hátborzongató horrorból. Forrás: Konami

Ezért az eBay elméletileg nem tehet mást, mint hogy egyenként vadássza és tiltja le a gyanús aukciókat, így tűntetve el szinte teljesen a P.T.-t a forgalomból. Annak ellenére, hogy az eBay saját szabályzata értelmében az eladó nem köteles egy videojáték-konzolról minden személyes adatot eltávolítani, a letöltött játék pedig elméletileg ebbe a kategóriába kéne essen.

Százezreket ért

A P.T. egyébként az angol „playable teaser” kifejezés rövidítése, és egy afféle demót takar, ami a Silent Hills című játék hangulatát próbálja átadni egy mindössze 1-2 óra hosszú előzetes formájában.

A Silent Hills az 1999-ben indult Silent Hill-sorozat legújabb része lett volna, a híres japán játékfejlesztő Kodzsima Hideo, a mexikói filmrendező

Guillermo del Toro, és a The Walking Dead című tévésorozat sztárja, Norman Reedus közösen szerették volna elkészíteni.

Amikor azonban a japán kiadó összerúgta a port a projektet vezető Kodzsimával, a munkálatok leálltak, a programot pedig törölték. Emiatt a Konami az ingyenes próbaváltozat P.T.-t is eltávolította a PlayStation Store-ból, mely így egyszeriben gyűjtői ritkasággá változott.

Néhány játékos azonnal áruba bocsátotta a P.T.-t még tároló PlayStation 4-ét, az első eladók pedig ezer font (420 ezer forint) körüli összeget kaszáltak az üzleten.