Letiltotta az eBay a százezreket érő játékgép árusítását

2015.05.08. 15:09

A P.T. című PlayStation 4-re megjelent ingyenes videojáték már nem tölthető le többé, így néhányan eBayen bocsátották áruba azokat a játékkonzolokat, amiken még megtalálható a program. Az eBay viszont letiltotta a P.T.-s PlayStation 4-ek árusítását.

A P.T. című játék a PlayStation 4 egyik legnagyobb nyári meglepetése volt: ingyenesen lehetett letölteni a konzol internetes áruházából, hogy interaktív előzeteséül szolgáljon a Konami nevű játékkiadó Silent Hills című horrorjátékához.

Csakhogy a Silent Hillst nem olyan régen törölték, a P.T. pedig többé nem tölthető le, így egyes játékosok az eBayen bocsátották áruba azokat a PS4-eket, amiken még ott pihent a program.

Az eBay meggátolta az árusítást

Azonban az eBay közbeszólt, és elkezdte törölni azokat az aukciókat, amik kifejezetten P.T.-vel együtt eladó PlayStation 4-ekről szóltak. A lépés oka valószínűleg az, hogy a játékkonzol és a program terjesztési jogai más-más felekhez tartoznak: a gépet a Sony gyártja, a szóban forgó szoftvert viszont a Konami, és míg előbbi engedélyezte az általa forgalomba hozott termék újraértékesítését, addig utóbbi nem.

A P.T. ízelítőként szolgált egy hátborzongató horrorból.Forrás: Konami

Ezért az eBay elméletileg nem tehet mást, mint hogy egyenként vadássza és tiltja le a gyanús aukciókat, így tűntetve el szinte teljesen a P.T.-t a forgalomból. Annak ellenére, hogy az eBay saját szabályzata értelmében az eladó nem köteles egy videojáték-konzolról minden személyes adatot eltávolítani, a letöltött játék pedig elméletileg ebbe a kategóriába kéne essen.

Százezreket ért

A P.T. egyébként az angol „playable teaser” kifejezés rövidítése, és egy afféle demót takar, ami a Silent Hills című játék hangulatát próbálja átadni egy mindössze 1-2 óra hosszú előzetes formájában.

A Silent Hills az 1999-ben indult Silent Hill-sorozat legújabb része lett volna, a híres japán játékfejlesztő Kodzsima Hideo, a mexikói filmrendező Guillermo del Toro, és a The Walking Dead című tévésorozat sztárja, Norman Reedus közösen szerették volna elkészíteni.

Amikor azonban a japán kiadó összerúgta a port a projektet vezető Kodzsimával, a munkálatok leálltak, a programot pedig törölték. Emiatt a Konami az ingyenes próbaváltozat P.T.-t is eltávolította a PlayStation Store-ból, mely így egyszeriben gyűjtői ritkasággá változott.

Néhány játékos azonnal áruba bocsátotta a P.T.-t még tároló PlayStation 4-ét, az első eladók pedig ezer font (420 ezer forint) körüli összeget kaszáltak az üzleten. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK