Jön a 2500 forintos miniszámítógép

chip mini pc számítógép raspberyy pi
Vágólapra másolva!
Reszkethet a Raspberry Pi, újabb filléres PC jelent meg a piacon. A Chip nevű miniszámítógép nem csak erős, de tényleg nagyon olcsó is.
Vágólapra másolva!

Egy kaliforniai startup olyan számítógépet tervezett, ami mindössze 9 dollárba, azaz 2500 forintba kerül. A Next Thing cég apró, stílusosan Chip névre keresztelt komputere akkora, mint egy bankkártya, teljesítménye azonban meglehetősen sokféle feladat elvégzésére teszi alkalmassá, így

potenciális veszélyt jelent a kategória királyának tartott Raspberry Pi-re.

A Raspberry Pi kihívója lehet a bankkártya méretű PC Forrás: Next Thing

Apró, mégis erős

A Chip 1 gigahertzes Arm processzorral, 512 megabájt memóriával és 4 gigabájt fedélzeti tárhellyel rendelkezik, mindez 9 dollárba kerül. A hálózati kommunikációért wifi és Bluetooth felel, az architektúra pedig Linux operációs rendszernek kedvez elsősorban (bár a Windows 10-nek is készül armos változata). Az első példányokat még decemberben és januárban szállítják ki.

A többi kiszerelés már ennél egy kicsit drágább, és csak májusra ér ide. Ha például egy 3 ezer milliamperórás akkumulátorral, vagy VGA-adapterrel szeretnénk megvenni a mini PC-t az 19 dollárba kerül, ha HDMI-csatlakozót szeretnénk hozzá 24 dollárt kell fizetni a csomagért.

Még azokra is gondoltak, akik zsebszámítógépként szeretnék használni a készüléket: a Pocket Chip nevű, 49 dolláros kiszerelés a gép mellé egy különleges tokot is ad, ami egy 5 órás üzemidővel gazdálkodó akkumulátorral, apró kijelzővel és billentyűzettel bárhol használhatóvá teszi a kisméretű gépet.

Hatalmas a siker

A Chip finanszírozására a Next Thing Kickstarter-kampányt indított. Mindössze 50 ezer dollárt szerettek volna összegyűjteni a termék piacra bocsátásához, a siker azonban akkora, hogy már most, 25 nappal a kampány vége előtt közel egymillió dollár gyűlt össze.