Elképesztő minőségben nézhetjük a filmeket

Az LG ultra-HD felbontású OLED tévéje
Vágólapra másolva!
Érkezik az ultra-HD Blu-ray, így végre lemezes formában érhetjük el a filmeket, brutális felbontásban. Az első újgenerációs lejátszók még idén megjelenhetnek.
Vágólapra másolva!

Befejeződtek az ultra-HD felbontású Blu-ray formátum munkálatai, így a jövőben akár 100 gigabájtos lemezek is forgalomba kerülhetnek, rajtuk 4K felbontású filmekkel.

A friss technológia új lejátszókat kíván, melyek közül az első modellek még idén a boltokba kerülhetnek. Az UHD Blu-ray felbontása és hangtechnikája jóval fejlettebb, mint az elterjedt full-HD-s megoldásoké.

Kétszer élesebb kép, kétszer nagyobb tárhely

Az UHD Blu-ray lemezek a most elérhető példányokkal szemben legalább duplakapacitásúak, ami azt jelenti, hogy egyrétegű lemez esetében 25 helyett 66 gigabájt, kétrétegűnél pedig 50 helyett már 100 gigabájt hely áll a tartalomszolgáltatók rendelkezésére.

A kép és a hang is sokkal jobb

Mivel a 4K-s filmek felbontása a full-HD anyagok négyszerese, a méretük is sokkal nagyobb lehet, ezért volt szükséges a régi formátum frissítése. Ráadásul nem csak a kép fejlődik, de a hang is: az UHD Blu-ray az olyan újfajta technológiákat is támogatja, mint a térhatású hang következő lépcsőfokának tartott Dolby Atmos.

Sőt, az új formátummal egy "digitális hídnak" nevezett rendszer is debütál, ami lehetővé teszi, hogy a lemezes formában megvett anyagainkat más eszközökön is elérjük, úgy mint telefonokon és táblagépeken. Erről a funkcióról azonban még semmi konkrétum nem ismert.

A 4K technológia elképesztő képminőséget biztosít. Fotó: Csanádi Márton - Origo

Idén indul, de árat még nem tudunk

A 4K-s kijelzők egyre olcsóbbá válnak, így látszólag az UHD Blu-rayek terjedése elől is elhárulhatnak a legnagyobb akadályok.

Lassíthatja a folyamatot azonban, hogy a friss formátumot támogató lejátszók többsége a HDMI 2.0a kimenetet preferálja majd – egy olyan csatlakozót, ami egyelőre elérhetetlen, sőt, elődje, a HDMI 2.0 is ritkaságnak számít.

Az első lejátszók még idén megjelenhetnek, a Samsung már neki is látott a saját modelljének, a Panasonic pedig még a januári CES-en bemutatta saját prototípusát.