A Naikon kiberkémkedési csoport tagjai kínai anyanyelvűek lehetnek, elsődleges célpontjaik a magas szintű kormányzati szervek.

Első sorban kormányzati szerveket, illetve civil vagy katonai szervezeteket támad a Naikon nevű hackercsoport, a Kaspersky Lab szakértői szerint. Úgy tartják, a csoport tagjai kínai anyanyelvűek lehetnek, és első sorban a Dél-kínai-tenger körüli országok területén tevékenykednek.

A Naikon legalább öt éve hajt végre magas szintű kibertámadásokat, igen hatékonyan, mivel a csapat minden célországban külön üzemeltető személlyel rendelkezik.

A támadások mögött álló bűnözők rugalmas infrastruktúrát dolgoztak ki, amely bármely célországban könnyen felállítható, és az áldozatok rendszereiről egyenesen az irányító központba továbbítja az információt.

Egyszer már visszavágtak nekik

A Naikon csoport nevével múlt hónapban ismerkedett meg a világ, amikor a kiberbűnözés történetének első ellentámadását szenvedték el. A bűnözők  a Hellsing nevezetű másik kiberkémkedéssel foglalkozó csapatnak (is) küldtek vírusokkal fertőzött üzenetet, ők viszont saját kártevőikkel válaszoltak.