Törvénnyel tilthatják meg milliók lehallgatását

2015.05.14. 15:25

Az Egyesült Államok képviselőháza elsöprő fölénnyel szavazott a titkos nemzetközi megfigyelés lehetősége ellen. Az új törvény lezárhatná a Snowden-botrányt.

Átment az amerikai törvényhozás alsóházán az a tervezet, ami meggátolná, hogy több millió amerikait hallgassanak le a tudtán kívül.

Amennyiben a Szenátus is rábólint, úgy a USA Freedom Act törvénnyé válik, és kizárólag meghatározott esetekben teszi lehetővé a nemzetbiztonsági szervek számára, hogy telefonbeszélgetéseket és személyes adatokat kérjenek el a telekommunikációs vállalatoktól.

Több millió embert hallgattak le

Az új törvénykezés a szeptember 11. után bevezetett, idén június 1-én lejáró USA Patriot Act bizonyos, sokak által kritizált részeit módosítaná. Ennek a tizennégy éves törvénynek hála, az amerikai titkosszolgálatok emberek millióinak magánbeszélgetéseibe hallgathattak bele.

A hivatalok ennek megfelelően titokban hatalmas adatbázist építettek fel, amit 2013-ban Edward Snowden CIA dolgozó leplezett le.

Egyszerre biztonságos és szabad

A mostani frissítéssel a Patriot Act ugyan 2019-ig mindenképp érvényben maradna, viszont sokkal jobban óvná az ország lakosságának privátszféráját.

Amerika szabadsága és biztonsága egymás mellett is létezhet - mondta a Freedom Act elfogadására szavazó Bob Goodlatte képviselő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK