Robotpolipok műthetnek a jövőben

óriáspolip, Csendes-óceán
A Giant Pacific Octopus is displayed in Sea Life in Blankenberge, on March 29, 2012. The Giant Pacific Octopus is the largest octopus species, with tentacles up to 1m50 long. Until the end of the year Sea Life is hosting a special octopus exposition called 'World of the octopus'. AFP PHOTO KURT DESPLENTER
Vágólapra másolva!
Automatizált robotcsáp segítheti az orvosokat az életmentésben. Az olasz találmányt a polip mozgása ihlette.
Vágólapra másolva!

Olasz kutatók fejlesztette robotcsáp operálhatja a betegeket a jövő műtőasztalain. A találmány nem mesterséges csontozat alapján mozog, hanem pontosan olyan agilisan képes manőverezni az emberi testben, ahogy egy polip lábai tennék: bármely irányba nyúlhat és tekeredhet.

Soha többé mély bemetszés

A robotcsáp orvosi felhasználása azért lehet előnyös, mert a kar egy viszonylag kis vágáson is be tud hatolni a beteg testébe, így téve szükségtelenné a sokszor veszélyes, hosszú bemetszéseket, amelyek sokkal nagyobb vérveszteséggel járnak.

- mondta a készülék fejlesztését vezető dr. Tommaso Ranzani. Amennyiben a gép képes az ép területeket elkerülve megkeresni az operálandó szakaszt, úgy az orvosoknak nem kell arrébb pakolni az útban lévő szerveket és csontokat.

Kávéval menti az életet

A robot mozgását a hernyószerű test biztosítja, ezt egy belső cső tartja viszonylag mereven. Ebben a csőben egy sűrű granulátum, egészen pontosan kávé található, ami csak annyira engedi csavarodni a robotot, amennyire az a műtét során szükséges.

A kávégranulátum a csőbe injektált levegő hatására válik sűrűbbé vagy lazábbá, így téve merevebbé vagy ruganyosabbá a robotot.

A bemutatott prototípus 14 centiméter hosszú és 3 centiméter vastag, valamint szükség esetén két szálra tud válni, hogy akár fogóként is funkcionálhasson. A mérnökcsapat szerint még nagyon sok tesztelés van hátra, de az alapok már adottak, így előbb-utóbb találkozhatunk a robotpolippal az orvosok eszköztárában.