Minden eddiginél több kártevő próbálja ellopni féltve őrzött banki adatainkat - és így a pénzünket.

Hatmillió kártevő program került fel tavaly az internetre világszerte, derült ki a G Data friss jelentéséből. Egyre több kártevő immár a felhasználók bankkártya-adataira (jelszavak, azonosítók) vadászik.

Túl sok a rosszból

A szakértők korábban 4 millióra becsülték a 2014-ben megjelenő kártevők számát, úgy tűnik azonban, hogy nem vették elég komolyan a kiberbűnözők elszántságát.

Ugyanakkor a webes tolvajok lehetőségei egyre korlátozottabbak: folyamatosan nő a bankok és online áruházak általános biztonsági szintje. A böngészőket monitorozó BankGuard szoftver tavaly 44,5 százalékkal több támadást vert vissza, mint egy évvel korábban. Ezek kétharmada az Egyesült Államokat, Kanadát és Nagy-Britanniát célozta.

Bűnözők a faló mélyén

A banki adatokra vadászó rosszindulatú programok nagy része úgynevezett trójai: olyan szoftver, amely biztonságosnak tűnő alkalmazásnak álcázza magát, és ezzel a módszerrel kerüli el a vírusirtók figyelmét. A trójaiak ellen a legjobb védekezési mód az, ha csak ismert, bevizsgált, biztonságos weboldalakat látogatunk, és nem nyitunk meg gyanús e-mailekkel érkező ismeretlen csatolmányokat.