Két lábbal taposhatja jogainkat a Facebook

facebook mark zuckerberg internet
Mark Zuckerberg
Vágólapra másolva!
A közösségi oldal nem árulja el, hogy mire használja az adatainkat.
Vágólapra másolva!

A belga privátszféra biztonságáért felelős bizottság (CPP) azzal vádolja a Facebookot, hogy a közösségi oldal "lábbal tiporja" az európai adatvédelmi törvényeket, és nem hajlandó egyértelműen válaszolni az adatgyűjtő tevékenységével kapcsolatos kérdésekre.

Arra kérik az internetezőket, hogy biztonsági szoftverekkel bújjanak el a vállalat mindent látó szeme elől.

Mindenkit követnek

A bizottság azt állítja, hogy a közösségi oldal folyamatosan követi az azt meglátogató internetezőket,

attól függetlenül, hogy van-e saját fiókjuk vagy sem.

A CPP jelentése szerint a Facebook csak az írországi regulákra van tekintettel, és azokra is csak azért, mert ott található a cég európai központja.

A Facebook tagad

„Keményen dolgozunk, hogy az emberek tudják, mit osztanak meg és kikkel” – mondta a Facebook egyik szóvivője, majd megkérdőjelezte a CPP jelentésének jogosságát. Ugyanakkor a vállalat nem zárkózik el az abban foglaltak írországi szervekkel történő megvitatásától.

A Facebook adatkezelési gyakorlatát többen támadták az elmúlt időszakban: múlt hónapban nagy botrányt kavart, mikor kiderült, egy belső hiba miatt olyanoktól is gyűjtöttek adatokat, akik nem regisztráltak az oldalra.

Ezen kívül jelenleg is folyik egy osztrák joghallgató pere az Európai Bíróságon, aki már három éve próbál nyomást gyakorolni a közösségi oldalra. Bernhard Schima, az Európai Bizottság jogtanácsadója pedig azt javasolja az oldal felhasználóinak, gondolkozzanak el fiókjuk törlésén.