Az Iszlám Állam egyik követője támadhatta meg az Óbudai Egyetem honlapját. Az elmúlt időszakban nem ez az első támadás magyar honlapok ellen.

Meghekkelték az Óbudai Egyetem honlapját. Az Origo olvasója, Vizdák Milán által beküldött fényképen látható, hogy a reggeli órákban az oldal honlapja helyett az Iszlám Állam (ISIS) egyik követőjének üzenete fogadta a látogatókat.

Ez a kép fogadta az Óbudai Egyetem hallgatóit ma reggel.Forrás: Milán Vizdák

Az Óbudai Egyetem, bár kerestük őket, hivatalosan nem nyilatkozott a támadásról. Az Origo azonban hozzájutott egy e-mailhez, amelyben az áll, hogy az egyetem az ügy politikai súlya miatt nem kommentálja az esetet.

Az oldal feltöréséért a Phenomene Dz nevű hacker vállalt felelősséget. Úgy tudjuk, az egyetem informatikusai azonosították a támadó IP-címét. A szálak látszólag Algériába vezettek, de valószínűleg a hackerek álcázott IP-címet használtak. 

Sorra törik fel a magyar honlapokat

Az elmúlt időszakban több olyan hackertámadás is történt magyar oldalak ellen, amelyekért az Iszlám Államnak dolgozó hackerek lehettek a felelősek. Ugyanakkor azt, hogy a honlapokat valóban az Iszlám Állam emberei támadják, vagy csupán szórakozó hackerekről van szó, nem tudni.

A próbálkozásokat többen összefüggésbe hozták azzal, hogy hamarosan magyar katonák szolgálnak Irakban, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint azonban az ország terrorfenyegetettségét ez nem növeli.