A Cortana kitör a Windowsból

2015.05.27. 10:50

Androidra és iOS-re is elérhető lesz Cortana, a Microsoft virtuális asszisztense. Az alkalmazás egy Windows 10-es program maradványa lesz.

Android és iOS operációs rendszerekre is megjelenik a Microsoft virtuális asszisztense, Cortana – jelentette be a Microsoft.

A Halo című videojáték mesterséges intelligenciájáról elnevezett alkalmazás rögzíteni fogja a diktált mondatokat, könnyebbé teszi a találkozók és utazások megszervezését, valamint segít keresni az interneten, mindezt szóban, anélkül, hogy gombokra vagy gépelésre kellene hagyatkoznia a felhasználóknak.

Windows 10-et mindenre

Cortana nem egymagában tör a konkurens operációs rendszereket futtató mobiltelefonokra: egy Phone Companion nevű Windows 10-es programon keresztül lehet majd letölteni, mely szoftver egyébként gondoskodik róla, hogy minden platformon és eszközön ugyanolyan élményben legyen részünk.

A Phone Companion más alkalmazásokat is magába foglal, többek között egy OneDrive és egy Xbox Music appot, amik szinkronizálnak a számítógépünkkel, így elméletben feleslegessé teszik, hogy a telefonunk saját appjaira hagyatkozzunk.

Messze esik az alma

Az androidos Cortana applikáció június végén már letölthető lesz, az iOS-es verzióra azonban bizonytalan ideig várni kell.

A többi app hamarabb érkezik meg, a Windows 10 előzetes verzióját használóknak pedig "csak pár hetet" kell várniuk arra, hogy a Phone Companion megjelenjen a Start menüjükben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK