Drága mulatság lesz a Facebook VR-sisakja

2015.05.28. 14:46

Több százezer forintba kerülhet, ha élvezni szeretnénk az Oculus Riftet, a készülék ugyanis drága számítógépet igényel.

Sokba kerül egy olyan PC, amivel élvezhető minőségben működik majd a Facebook virtuális szemüvege.

Az Oculus Rift lehet a videojátékok jövőjeForrás: AFP/Robyn Beck

Az Oculus Rift nevű készülék és a hozzá való számítógép ára összesen 1500 dollárra (423 ezer forint) jön ki a gyártó számításai szerint.

Teljes árat nézünk, teszem azt ha valakinek új gépet kell vennie az Oculus Rifthezmondta Brendan Iribe vezérigazgató. Amennyiben tehát elég erős konfigurációja van a vásárlónak, mindössze a szemüveg megvásárlása választja el a virtuális valóságtól.

A drága PC-re azért van szükség, mert amíg csak egy monitoron jeleníti meg a képet a számítógép, addig elég egyszer leképeznie az adott képkockát. Egy virtuális valóság eszköz esetében viszont kétszer kell kiszámolnia minden pillanatot: egyszer a bal, egyszer pedig a jobb szemnek. Azaz a teljesítményigény megduplázódik.

Mennyi az annyi?

Jó kérdés, hogy maga az Oculus Rift mekkora részét teszi ki a fent megadott árnak. Atman Binstock vezető mérnök szerint az lenne a legjobb, ha a jövő év elején megjelenő készülék és a hozzá való PC legfeljebb 1000 dollárba kerülne.

A VR-eszköz eddig megjelent fejlesztői készleteit 350 dollárért (98 ezer forint) lehetett megvásárolni, a végleges változat ára azonban egyelőre nem ismert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK