Észak-Koreának hatezer képzett hackere van, akik tudják, hogy okozzanak súlyos károkat, sőt, akár emberéleteket is veszélybe sodorhatnak.

Nagy veszélyt jelentenek a világra az észak-koreai hackerek, mondta Kim Heung-Kwang komputertechnikai szakértő. Az egyetemi professzor állítja: a diktatórikus ország hatezer képzett hackerrel rendelkezik, kiknek tudása messze túlmutat egyes weboldalak megbénításán. Szélsőséges esetben akár olyan károkat is okozhatnak, amelyek emberéleteket követelnek, például atomreaktorokat destabilizálhatnak.

A hadsereg pénzeli a hackereket

Kim számításai szerint az észak-koreai hadsereg költségvetésének 10-20 százaléka állami hackerek képzésére megy el, a kibertámadásokra specializálódó osztag pedig egy saját rosszindulatú programot fejleszt a Stuxnet alapján. Utóbbi egy amerikai-izraeli fejlesztés, mely jelentések szerint 2010-ben szinte megbénította az iráni atomprogramot.

A professzor úgy véli, hogy az észak-koreai féregszoftver is képes lehet hasonlóra, a fejlett országok atomreaktorainak tönkretétele pedig szélsőséges esetben nukleáris balesethez vezethet. Márciusban Dél-Korea egyébként pont azzal vádolta északi testvérét, hogy az feltörte és adatokat lopott el a KHNP nevű, 23 atomreaktort üzemeltető cégtől.

Bármelyik ország megtehetné

"Azt hiszem, fontos kiemelni, hogy elméletben bármelyik ország képes lehet ilyesmire" – mondta Martyn Williams újságíró, az észak-koreai technológiák egyik szakértője. Hihető, hogy hackerek egy nap életeket is megpróbáljanak veszélyeztetni.