Új modelljének árával és egy meghökkentő szoftveres trükkel akarja elcsábítani a mobiltelefonra vágyókat az Alcatel. Az Idol 3 márciusban mutatkozott be.

 

EFOTT magazin.inddForrás: Alcatel
Összegzés
Amiért szerethetjük:

- Elegáns megjelenés
- Kiváló 13 és 5 megapixeles kamerák
- 4,7 colos, kellemes nagyságú képernyő
- Dupla JBL-hangszórók
- 180 fokkal elforduló képernyő
- Kedvező, 60 ezer forintnak ígért ár

Amit el kell néznünk neki:

- A wifi kiegyensúlyozatlan
- Szinte már túl könnyű
- Fémnek látszó műanyag látszatelegancia
- A onetouch stream olykor hibázik

Akár egy 50 feletti felsővezető is előveheti zsebéből egy elegáns fogadáson az Alcatel új készülékét. Senki sem fogja megszólni, ha kellő távolságból szemléli. Az Idol 3 ugyanis kimondottan mutatósra sikeredett. Olyannyira, hogy egy középiskolás zsebében sem ciki, sőt még arcoskodni is lehet vele. Arról már nem is beszélve, hogy mindezt

60 ezer forint körüli áron kínálja a már évek óta kínai tulajdonú Alcatel.

Rendhagyó, inkább szubjektív, mint szakmai tesztet készítettünk. Egy napig 20 éves lányom használta a készüléket, aztán másfél napig jómagam, az 50 feletti újságíró nyomkodta a masinát. Az Idol 3 helyzetét nehezítettem, hogy a saját iPhone 4 és a céges LG G3 telefonokkal hasonlítgattam össze a mobil tudását.

A 13 megapixeles Sony-kamera az egyéves LG-vel szemben elbukottForrás: Alcatel

Az Idol 3 a legújabb Android szoftvert futtatja, így gyorsan feláll a rendszer a bekapcsolás után. Pár mozdulat a Gmail-fiók beállítása, majd a telefonkönyv és a webes könyvjelzők is betöltődnek Chrome-ban - így a számok és az elmentett oldalak szinkronizálásával sem kell már bajlódni.

Jól szól a házibuli

A hetvenes évek végén hatalmas sikert értem el az akkori NSZK-ból behozott sztereo Grundig kazettás rádiómagnóval. A gyorsan összerántott házibulik állandó kelléke volt. A kétszer 7 watt 2 óráig elég hangerőt biztosított. Ha most lennék fiatal, ugyanígy elegendő lenne az Idol 3. A gyártó is nagyon büszke arra a két első hangszóróra, amely a telefont gazdagítja. Tényleg félelmetesen szól a díjnyertes JBL-audiorendszer, akár 40 éve a hangbőröndöm. Aki tehát zenehallgatásra megy rá, nem csalódik, fülhallgatón is kristálytiszta és erős hangzást produkál a telefon.

A márciusban bemutatott Idol 3 kétféle méretben kapható, az Origóhoz a kisebb, 4,7 colos HD kijelzős modell jutott el (az 5,5 colos tepsimobil már megkapta a ma már minimális elvárásnak számító full HD felbontást).

Verte a kamerát az egyéves LG

A 13 megapixeles, nagy fényerejű (f 2.0) hátlapi lencsék által készített fotók jók, de csak az okostelefon képernyőjén nézegetve. Ha már egy monitoron pörgetjük végig a képeket, előjönnek a hibák: gondok vannak a részletességgel, pixeles a kép, különösen, ha összevetjük ugyanabban a helyzetben mit produkált az egy évvel korábban bemutatott LG G3 szintén 13 megapixeles kamerája:

A felső kép készült az LG G3-mal, az alsó az Idol 3-malForrás: Origo

A fotózásnál számtalan beállítási lehetőség van, szinte már úgy érzi az ember, hogy egy profi fényképezőgéppel szerelték fel.

Focira jó is, meg nem is

Az előlapi kamera nagy látószögének (84°) köszönhetően akár egy kisebb tömeg belefér a szelfibe, legyen szó baráti társaságokról, kollégákról vagy egy focicsapatról. A Fast Face Focus (gyors arcfókusz) szoftver 0,15 másodperc alatt felismeri az arcokat.A videózásnál viszont többet nyújt az LG G3. A rögzítendő videofelvétel ugyanis nem megállítható, majd folytatható az Alcatelen. Magyarán egy sportmeccset, előadást nem tudunk megszakításokkal, de egy fájlba felvenni. Ritka igény, de van, akinek fontos lehet.

A kérdés, hogy az Idol 3 a maga 60 ezer forintos árával tud-e versenyezni az alacsony- és középkategóriás piaccal. A külföldi oldalak a Moto G-t nevezik komoly ellenfélnek, de ez a készülék nálunk nincs bent a magyar operátorok kínálatában, így ha másért nem is, de a szervizelés miatt kevésbé lenne jó döntés, hiszen az Alcatel mobilját megkapjuk garanciával együtt.

A képátló 4,7-es, az IPS panel felbontása 720×1280 pixel
Forrás: Alcatel

De mit is tud ennyiért az Alcatel Idol 3?

  • Kijelző: 4,7/5,5 colos, HD/full HD
  • Processzor: 1,2/1,5 gigahertzes négy/nyolc magos
  • Memória: 1,5 gigabájt
  • Belső háttértár: 8/16 gigabájt
  • Hátlapi kamera: 13 megapixeles
  • Előlapi kamera: 5 megapixeles
  • Akkumulátor: 2000 milliamperórás
  • Operációs rendszer: Android Lollipop
  • Ár: ???

A műszaki adatok fétisében szenvedők számára néhány ismérv: mindkét modellt gyors mobilnetezést biztosító 4G-s LTE-támogatással szerelték fel. Van még GPS, Bluetooth, WiFi, valamint NFC is. A microSD-kártyát 128 gigabájtos kapacitásig támogatja a készülék.

Az akkumulátor kétezer milliamperórás. Az Alcatel azt állítja, hogy ezzel másfél napot is kibír a telefon. Nos, ez akár igaz is lehet, ha nem nyúzzuk sokat. Készenléti üzemmódban tényleg alig eszik valamit, még a 3. napon is be tudtam kapcsolni, de ki az, aki azért vesz okostelefont, hogy aztán ne használja?

Bárhogy tartjuk, lábra áll

Végére hagytuk azt a fejlesztést, amire méltán büszkék az Alcatelnél. Bárhogy tartjuk a telefont, lábára áll, mármint a képernyő. Praktikusan, ha fordítva vesszük elő a zsebünkből, akkor fordul egyet a képernyő. Ezzel akár még csajozhatunk is, mondván: sosem állunk fejre.

Erre a fejlesztésre nagyon büszkék az AlcatelnélForrás: Alcatel

A kérdés már csak az, hogy a kártyafüggetlenül vélhetően 60 ezer forintba kerülő telefon mennyi lesz a hazai szolgáltatóknál - az Alcatel közlése szerint ugyanis mind a három nagy cégnél kapni lehet majd az Idol 3-at.

A készülék mindenesetre segíthet a kínai cégnek megerősíteni 4. helyét a világpiacon. A prémiumkategóriás kinézettel érkező mobiltól pedig azt is remélhetik, hogy Európában is jelentősen növekszik majd az eladás. Itt ugyanis csak az 5. helyen állnak.