Az Idol 3-mal 50 felett is tud arcoskodni

alcatel idol onetouch mobil okostelefon kapus foci futball georges carnus labdarúgás
Georges Carnus, ancien gardien international de l'équipe de France de football et gardien de l'équipe de Saint-Etienne, salue la foule lors de son arrivée sur le terrain, le 19 mars 2000 ŕ Nice, pour un match de son Jubilé.
Vágólapra másolva!
Új modelljének árával és egy meghökkentő szoftveres trükkel akarja elcsábítani a mobiltelefonra vágyókat az Alcatel. Az Idol 3 márciusban mutatkozott be.
Vágólapra másolva!

Összegzés

Amiért szerethetjük:

- Elegáns megjelenés
- Kiváló 13 és 5 megapixeles kamerák
- 4,7 colos, kellemes nagyságú képernyő
- Dupla JBL-hangszórók
- 180 fokkal elforduló képernyő
- Kedvező, 60 ezer forintnak ígért ár

Amit el kell néznünk neki:

- A wifi kiegyensúlyozatlan
- Szinte már túl könnyű
- Fémnek látszó műanyag látszatelegancia
- A onetouch stream olykor hibázik

Akár egy 50 feletti felsővezető is előveheti zsebéből egy elegáns fogadáson az Alcatel új készülékét. Senki sem fogja megszólni, ha kellő távolságból szemléli. Az Idol 3 ugyanis kimondottan mutatósra sikeredett. Olyannyira, hogy egy középiskolás zsebében sem ciki, sőt még arcoskodni is lehet vele. Arról már nem is beszélve, hogy mindezt

Rendhagyó, inkább szubjektív, mint szakmai tesztet készítettünk. Egy napig 20 éves lányom használta a készüléket, aztán másfél napig jómagam, az 50 feletti újságíró nyomkodta a masinát. Az Idol 3 helyzetét nehezítettem, hogy a saját iPhone 4 és a céges LG G3 telefonokkal hasonlítgattam össze a mobil tudását.

A 13 megapixeles Sony-kamera az egyéves LG-vel szemben elbukott Forrás: Alcatel

Az Idol 3 a legújabb Android szoftvert futtatja, így gyorsan feláll a rendszer a bekapcsolás után. Pár mozdulat a Gmail-fiók beállítása, majd a telefonkönyv és a webes könyvjelzők is betöltődnek Chrome-ban - így a számok és az elmentett oldalak szinkronizálásával sem kell már bajlódni.

Jól szól a házibuli

A hetvenes évek végén hatalmas sikert értem el az akkori NSZK-ból behozott sztereo Grundig kazettás rádiómagnóval. A gyorsan összerántott házibulik állandó kelléke volt. A kétszer 7 watt 2 óráig elég hangerőt biztosított. Ha most lennék fiatal, ugyanígy elegendő lenne az Idol 3.

A gyártó is nagyon büszke arra a két első hangszóróra, amely a telefont gazdagítja.

Tényleg félelmetesen szól a díjnyertes JBL-audiorendszer, akár 40 éve a hangbőröndöm. Aki tehát zenehallgatásra megy rá, nem csalódik, fülhallgatón is kristálytiszta és erős hangzást produkál a telefon.

A márciusban bemutatott Idol 3 kétféle méretben kapható, az Origóhoz a kisebb, 4,7 colos HD kijelzős modell jutott el (az 5,5 colos tepsimobil már megkapta a ma már minimális elvárásnak számító full HD felbontást).

Verte a kamerát az egyéves LG

A 13 megapixeles, nagy fényerejű (f 2.0) hátlapi lencsék által készített fotók jók, de csak az okostelefon képernyőjén nézegetve. Ha már egy monitoron pörgetjük végig a képeket, előjönnek a hibák: gondok vannak a részletességgel, pixeles a kép, különösen, ha összevetjük ugyanabban a helyzetben mit produkált az egy évvel korábban bemutatott LG G3 szintén 13 megapixeles kamerája:

A felső kép készült az LG G3-mal, az alsó az Idol 3-mal Forrás: Origo

A fotózásnál számtalan beállítási lehetőség van, szinte már úgy érzi az ember, hogy egy profi fényképezőgéppel szerelték fel.

Focira jó is, meg nem is

Az előlapi kamera nagy látószögének (84°) köszönhetően akár egy kisebb tömeg belefér a szelfibe, legyen szó baráti társaságokról, kollégákról vagy egy focicsapatról. A Fast Face Focus (gyors arcfókusz) szoftver 0,15 másodperc alatt felismeri az arcokat.

A videózásnál viszont többet nyújt az LG G3.

A rögzítendő videofelvétel ugyanis nem megállítható, majd folytatható az Alcatelen. Magyarán egy sportmeccset, előadást nem tudunk megszakításokkal, de egy fájlba felvenni. Ritka igény, de van, akinek fontos lehet.

A kérdés, hogy az Idol 3 a maga 60 ezer forintos árával tud-e versenyezni az alacsony- és középkategóriás piaccal.

A külföldi oldalak a Moto G-t nevezik komoly ellenfélnek,

de ez a készülék nálunk nincs bent a magyar operátorok kínálatában, így ha másért nem is, de a szervizelés miatt kevésbé lenne jó döntés, hiszen az Alcatel mobilját megkapjuk garanciával együtt.

A képátló 4,7-es, az IPS panel felbontása 720×1280 pixel
Forrás: Alcatel

De mit is tud ennyiért az Alcatel Idol 3?

  • Kijelző: 4,7/5,5 colos, HD/full HD
  • Processzor: 1,2/1,5 gigahertzes négy/nyolc magos
  • Memória: 1,5 gigabájt
  • Belső háttértár: 8/16 gigabájt
  • Hátlapi kamera: 13 megapixeles
  • Előlapi kamera: 5 megapixeles
  • Akkumulátor: 2000 milliamperórás
  • Operációs rendszer: Android Lollipop
  • Ár: ???

A műszaki adatok fétisében szenvedők számára néhány ismérv: mindkét modellt gyors mobilnetezést biztosító 4G-s LTE-támogatással szerelték fel. Van még GPS, Bluetooth, WiFi, valamint NFC is. A microSD-kártyát 128 gigabájtos kapacitásig támogatja a készülék.

Az akkumulátor kétezer milliamperórás. Az Alcatel azt állítja, hogy ezzel

másfél napot is kibír a telefon.

Nos, ez akár igaz is lehet, ha nem nyúzzuk sokat. Készenléti üzemmódban tényleg alig eszik valamit, még a 3. napon is be tudtam kapcsolni, de ki az, aki azért vesz okostelefont, hogy aztán ne használja?

Bárhogy tartjuk, lábra áll

Végére hagytuk azt a fejlesztést, amire méltán büszkék az Alcatelnél. Bárhogy tartjuk a telefont, lábára áll, mármint a képernyő. Praktikusan, ha fordítva vesszük elő a zsebünkből, akkor fordul egyet a képernyő. Ezzel akár még csajozhatunk is, mondván: sosem állunk fejre.

Erre a fejlesztésre nagyon büszkék az Alcatelnél Forrás: Alcatel

A kérdés már csak az, hogy a kártyafüggetlenül vélhetően 60 ezer forintba kerülő telefon mennyi lesz a hazai szolgáltatóknál - az Alcatel közlése szerint ugyanis mind a három nagy cégnél kapni lehet majd az Idol 3-at.

A készülék mindenesetre segíthet a kínai cégnek megerősíteni 4. helyét a világpiacon. A prémiumkategóriás kinézettel érkező mobiltól pedig azt is remélhetik, hogy Európában is jelentősen növekszik majd az eladás. Itt ugyanis csak az 5. helyen állnak.

Szavazzon!

Ön melyik készüléket venné inkább meg?