Még jobban őrzi adatainkat a Facebook

facebook mark zuckerberg internet
Mark Zuckerberg
Vágólapra másolva!
Titkosított e-maileket küldhet a Facebook a felhasználóinak, sőt, bárki írhat olyan levelet, amelyet kizárólag a címzett olvashat el.
Vágólapra másolva!

Titkosított e-mailekben tájékoztatná felhasználóit a Facebook, ha személyes adatokat érintő változtatásról ír levelet a rendszer. A tesztelés alatt álló új funkció lényege, hogy a felhasználó egy saját,

titkos kulccsal nyithatja csak meg a kiberbiztonsági szempontból aggályos e-maileket.

Ilyenek lehetnek például a jelszócseréről vagy az illetéktelen belépésről szóló üzenetek. Egyelőre nem mindenkinél működik a titkosítás, később azonban az a cég terve, hogy általánosan bevezetik.

Csak egy klienset kell letölteni

A Facebook titkosított e-mailjei az OpenPGP nevű nyitott rendszert használják, melyhez egy levelezőprogramra, valamint egy ingyenes kliensfájl letöltésére van szükség (ez programonként változó, a támogatott windowsos szoftverek listája itt található).

Titkos kulcsokkal oldhatjuk fel a leveleket. Forrás: Facebook

A felhasználó ezt követően generál egy saját és egy publikus kódsort, melyek közül utóbbit feltölti a profilja kapcsolati információi közé. Ezzel a kóddal bárki küldhet titkosított e-mailt az adott személynek, aki aztán a saját kulcsával nyithatja meg a szuperbiztonságos levelet.

Teljesen névtelenné válhatunk

A Facebook ezzel a lépéssel még közelebb lépett a teljes anonimitás engedélyezéséhez. A közösségi oldal ugyanis, bár rendszeresen gyűjti a felhasználók személyes adatait, egyben támogatja is az internet szabadságát.

Tavaly október óta a Tor nevű titkosított hálózaton át is elérhető a Facebook, mely funkciót elsősorban politikai aktivisták használják világszerte.