A Moky egy olyan billentyűzet, ami láthatatlan érintőpanellel rendelkezik, így elméletileg feleslegessé teszi az egeret.

Láthatatlan érintőpanellel ellátott billentyűzetre kért 30 ezer dollárt (8,2 millió forint) az IndieGoGón egy koreai startup.

A Mokey névre keresztelt periféria androidos, iOS-es és windowsos gépekkel is együttműködik, lényege pedig, hogy nincs rajta touchpad, helyette a gombok felett hadonászva irányíthatjuk az egeret, görgethetünk vagy nagyíthatunk.

Táblagékephez ideális

A Mokey-t az alkotói tabletekhez szánják elsősorban, a klaviatúra még egy támasztékot is kap, amibe beleállíthatjuk a készülékünket. A periféria ára 70 dollár (közel 20 ezer forint), és még idén októberben megkapják a támogatók.

A koreai mérnökök egyébként 2011 óta dolgoznak a Mokey-n, melynek lelke egy apró szenzor, ami elméletileg annyira pontosan képes érzékelni a gesztusainkat, hogy különbséget tesz a gépelés és a különböző egyéb parancsok között.

Nem ők az egyetlenek

A gesztusvezérlés, bár a Microsoftnak nem jött be, mostanában egyre több céget érdekel. A Lenovo például olyan mobiltelefonnal rukkolt elő, ami egy beépített projektorral vetíti ki maga elé a klaviatúrát, miniszámítógéppé változtatva a készüléket. A Google pedig egy olyan fejlesztést mutatott be, mely lehetővé tenné, hogy a kijelző előtt kalimpálva irányítsuk a telfonunkat.