Lekövetné a drónokat a NASA

2015.06.04. 16:22

A NASA és a Verizon közös projekten dolgoznak, hogy biztonságosabbá tegyék a légi közlekedést a drónok lekövetésével. A Google és az Amazon rögtön bejelentkezett: beszállnának a tesztelésbe.

Olyan közlekedési és irányítási rendszert fejleszt a NASA, amely radarok, műholdak és cellainformációk alapján határozza meg a kereskedelmi és civil drónok repülési helyzetét.

A NASA szakértői követnék a drónokatForrás: AFP/Robyn Beck

A projektbe a Verizon is besegít: a hatalmas mobilszolgáltató a saját adótornyait bocsátja az űrügynökség rendelkezésére.

Biztonságosabbá tennék a légteret

A Verzion tervei szerint a tornyok 2017-re lesznek alkalmasak arra, hogy a drónok adatait továbbítsák a NASA rendszerének, amely a tervek szerint 2019-ben startolna.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) ily módon sokkal jobb rálátást nyerne a robotrepülők viselkedésére, biztonságosabbá téve a légi közlekedést.

Az Amazon és a Google is beszállna

Az Amazon és a Google már be is jelentkezett a NASA-nál, hogy segítséget nyújtsanak a rendszer tesztelésében.

A két techóriásnak ugyanis érdeke, hogy a légügyi hatóság minél tisztábban lásson és lefektesse a játékszabályokat a drónhasználathoz: az Amazon ugyanis a jövőben robotkopterekkel kézbesítené a rendelt árucikkeket, a Google pedig 2020-ra önjáró autókkal öntené el az amerikai piacot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK