Egy nő is lehet Steve Jobs

2015.06.05. 16:06

A sztereotípiák is tehetnek arról, hogy kevés a nő az IT szakmában. A nők sokkal alacsonyabb arányban választják az informatikai és mérnöki szakokat a felsőoktatásban.

A nők szeretnének és tudnának is az IT szakmában érvényesülni. Ez volt az egyik fő mondanivalója a Microsoft Magyarország és a Global Shapers Budapest Hub kezdeményezésére megszervezett kerekasztal-beszélgetésnek a Brain Bar Budapest rendezvényen.

A nők azonban jóval alacsonyabb arányban választják a mérnöki és informatikus pályát, mint a férfiak. Egy felmérés szerint ugyan javuló tendencia figyelhető meg, a végzős programozóknak még mindig alig tíz százaléka nő Magyarországon, és az informatikában hatvan férfira jut egy nő.

A sztereotípiák is hibásak

Az ambíciók erősítése mellett a sztereotípiák eloszlatása a legfontosabb a női IT vonal erősítésében. A beszélgetés során elhangzott vélemények rácáfoltak arra a közvélekedésre, miszerint a nőknek sem érdeklődésük, sem képességük nincs meg a pályához.

"A Microsoft Magyarországnál hiszünk abban, hogy mindenkinek egyenlő esélyei vannak. A társadalom egésze, és egyetlen szervezet sem lehet sikeres nők nélkül. - hangsúlyozta Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletágának igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK